Storm
znaš i sam da se uvek rado odazivam na tehničke teme i razgovor o ovakvim i sličnim stvarima ali mi je malo truba da se svaka tema o nekom novom Nikonu začini opaskama kako Canon ima nekakve realnije boje što ja lično, a i mnogi drugi ne mislimo. Dajte kao što Vocko reče da napravimo jednu temu "Nikon vs. Canon stvarne i nestvarne boje" pa da se tamo izgađamo bojama i primerima.
Evo uzmi i pogledaj sam teme o Nikonu 3200, 5200, 7100, D600, D800, sada i o ovom novom DF gde pošto C nema sa čim da se podiči opletemo po nekakvom "super-koloritu" Canona po crnjoj crnoj i plavljoj plavoj.
Pazi matori moj, ja potpuno poštujem tvoj stav da je tebi Canonski kolorit lepši ali eto meni nije. Meni se lično mnogo više dopadaju boje kod Nikona koje su mi malo zasićenije i uopšte output mi je lepši za start, a end bude ko zna šta i vrlo često nešto što nema veze sa realnim bojama. Tako da ono, za mene je kolorit prilično nebitna stvar jer je i jedan i drugi jako tačan ali i jedan i drugi ume da omaši.
Generalno Canon kao sistem meni ima mnogo više mana od Nikona i trenutno nijednu prednost što je recimo vrlo truba ali je tako. Konstantan problem sa hlađenjem senki koje vuku u plavo. Kolorno "pocepane" fotografije prirode koje gde god imam sunca i senke, senke idu u plavo i to moram da radim selektivno i da ćoram da to bude precizno da se ne vidi. Portreti koji mi u senci ili kontra svetlu vrlo često takođe vuku u plavo. Impotentni tonalitet u senkama koji mogu da podignem maksimalno za 1/3 blende a da to valja na 100% kropu. Konstantna desaturacija kada god AWB ne može da proceni dobro toplinu svetla, šum u senkama i na ISO100 itd itd. Generalno za mene Canon ne može da priđe ni blizu onome što sad daje Nikon ali vidi, poštujem ljude kojima je to bolje i ne pišem u svakoj temi o novom Canonu kako Nikon ima bolje ovo ili ono. Ne znam kad sam zadnji put pisao nešto u nekoj C temi jer me C kao sistem uopšte ne zanima više.
I opet po 150-ti put kažem da je koloritet tu najmanje bitna stavka i da je tu najmanja razlika od svega što dva sistema prezentuju. Upravo je studijski snimak taj koji o tome govori najbolje upravo zato jer je rađen u studiju gde su spoljni elementi maksimalno eliminisani. TO JE TO. Ako je to nešto oko čega treba polemisati pored svih nedostataka Canona koje treba da poprave ne sutra nego juče, onda brate mili ja ću se isključim iz daljih diskusija o ovome. Ili da otvorimo temu samo za to pa da pišemo tu. Za to se slažem odma'.
Dalje, primer koji si poslao ne govori ništa. Tu nije stvar samo u kolornoj reprodukciji već recimo o položaju izvora svetla, intezitetu, intezitetu određenog kanala i svašta nešto. Eto sad da ti ja nađem neke moje stare fotke sa mkII gde je boja kože crvena ili modra ili plava ili beživotno desaturisana recimo... šta pokazujem s tim? Pokazujem da nijedan AWB sistem nije savršen i to je sve. A to valjda znamo svi.
Uzgred koloritet fotografije uopšte nije loš. U pitanju je direktna sunčeva svetlost koja definitivno ceo spektar čini toplijim. Potpuno normalna stvar. Sad jbg kom je to puno i želi manje neka desaturiše ili pomeri tintu ili već odradi šta želi. Jok, ajd da fotkamo u jpeg-u i da tražimo besprekoran koloritet. Nemojte me zezati molim vas.
Mislim da primer sa obojenim kanapima nije relevantan, zato što se radi o strogo kontrolisanim uslovima, koje je moguće dobiti samo u studiju. I pritom sam i napisao gore da je Nikon baš u tim uslovima bolji. Izuzev kože, po mom mišljenju.
Pa čekaj, ne razumem. Ako N daje bolji koloritet u studiju kako onda nije bolji koloritet napolju? Mislim koloritet je koloritet. Reprodukcija boja je repordukcija boja. Hajde da pričamo onda o merenju ili AWB-u.
Pričate o voštanoj boji kože i ja vam dam nedirnut studijski snimak koji je iz aparata mogu slobodno da kažem SAVRŠEN i to opet nema nikakve veze - i dalje klin u ploču i bepaj. Ok! Nemam nameru da vam menjam mišljenje ali ne pokušavajte da promenite moje jer imam dovoljno elemenata sa mog Canona mkII i mog Nikona D800 da procenim sam. Pazi MOG i jednog i drugog jer sam i sa jednim i drugim radio dosta dugo i naučio i jednog i drugog u dušu i tačno znam gde će pre da se zajebe jedan, a gde drugi.
Znači druže moj i brate ako mi veruješ smorilo me više ovaj palamud o bojama u temama o novim Nikonima. Eto časti mi. Pa ako možete da ispoštujete svog druga i brata Dux-a da o tome pišemo u posebnoj temi ja bih vam bio neizmerno zahvalan i tebi i Zoranu
Pazi ja bih najviše voleo da kad bih na nešto što smatram da nije tačno mogao da iskuliram i pravim se da nisam pročitao ali ne mogu, takva je priroda mene
Ajd živi bili vi meni i lepih se boja nagledali i zajedno fotkali i pojeli i popili po nešto.