Zapravo, ovo se odnosi na fotografije kojima metadata podaci, tj. exif nije popunjen. Generalno, ako imate potpis u nekom od uglova fotografije, i uredno popunjen exif ... ne bi trebalo da bude problema. Drugo, u samom aparatu upisite svoje ime i prezime i stavite copyright... i on ce uredno upisivati sve to u exif.
Svaka moja fotografija u EXIF-u nosi sledeci tekst
Copyright: ©2013 Zoran Rodic. All rights reserved. Do not reproduce, copy, store, manipulate or use whole or in part of a derivative work without the express written permission of Zoran Rodic. Email
moj_mejl @ gmail.com to use this image for any purpose.
Generalno, problem moze biti kao i do sada... kada neko uzme vasu fotografiju i obrise potpis, pa izmeni EXIF... itd. Medjutim, to je i dalje kradja.
Ovo se odnosi na nesto drugo. Recimo, fotografije sa tragedije na Bostonskom maratonu. Internet je bio preplavljen fotografijama napravljenih sa mobilnim telefonima, gde se zaista posle par dana nije ni znalo odakle dolazi koja fotografija, i ko je od koga uzima. Tako je bilo recimo i ubistvo Gadafija... Mislim da se to iskljucivo odnosi na fotografije vrucih i aktuelnih desavanja, napravljenih od strane onih kojima to nije posao. I dalje se moze zvati BBC i prodati im se snimak ubistva Gadafija ili bombasa iz Bostona... a ukoliko nece da plate, nece smeti ni da koriste taj snimak. Medjutim, ako nabasaju na snimak... a nemaju mogucnosti da kontaktiraju autora, onda su slobodni da to i upotrebe.
Uglavnom, ako vas bas pogadja ovaj Zakon... onda odradite onaj tekst u exif (samo promenite ime
) i vozite dalje. ako vas pokradu, vi lepo tuzite... i to je to.
EDIT
Jasno pise:
However, in order to do so, the company in question would have to prove to an independent body that a "diligent search" to find and approach the copyright holder had taken place without success.
If the body is satisfied there has been a sufficient search, it would then allow the company to pay a licence fee to use the material.
Dakle, samo vi slikajte i dalje... vasa fotografija je i dalje vasa