Evo da se i ja ovde oglasim kao vlasnik Canon EOS 650D.
Uz sve ovo što je naveo Zoran, kao iskusni fotograf, ja ću dodati par stvari koje su mene opredelile ka 650D (inače to je moj prvi dSLR fotoaparat).
Aparat sam tražio skoro godinu dana i put me je vodio sa EOS 600D preko D3200 pa do EOS 650D.
Osnovni zahtev mi je bio da aparat, pored svega ostalog, može da snima i FullHD video (jer me video kamera kao poseban subjekat ne interesuje).
Moje je mišljenje bilo da treba da kupim model koji je "najsvežiji" jer svakako ne planiram da ga menjam barem u narednih 6-7 godina. EOS 650D se pojavio u pravi čas.....
Dalje, pošto mi je video snimak bio jako važan jedna od stvari koja me je privukla je to što 650D snima fullHD sa stereo zapisom. Takođe, 650D ima STM objektive koji su praktično nečujni (mada su i USM jako tihi). Možeš da nađeš na netu puno snimaka gde se tokom snimanja čuje autofokus kako zveči kao kombajn kod standardnih zoom objektiva.
Inače, uz kit objektiv (18-55 mm) kupio sam i 40 mm STM i to jako lepo radi.
Naravno, kasnije sam video da nije lako snimati video sa dSLR-om, ali to je druga priča
Kvalitet slike mu je sasvim ok i na ISO1600, na 3200 se lagano javljaju šumovi a ide do 12800.
Meni kao amateru-početniku, dovoljno.....
Dalje, touch screen ekran je vrlo simpatična stvarčica na koju se lako čovek navikne. Iako su same komande na aparatu jako logično postavljene i moj palac ih lako doseže, vrlo često koristim i touch-screen.
Pre kupovine, proveri samo serijski broj aparata - da nije onaj što je "alergičan" i dobija belu boju na gripu (imaš na Canon sajtu zvanično obaveštenje). Mada, to su bile prve serije (juli/avgust 2012)...
Realno, ovo su sitnice, ali meni su bile dovoljne da se odlučim za EOS 650D. I nisam se ni jednog trenutka pokajao - naprotiv, i dalje mi je osmeh "od uveta do uveta" kad nešto novo postignem sa njim.
Nisam imao priliku da koristim Nikon ali ne sumjam da je on sasvim ok. Ali, ipak je to model koji već ima naslednika D5200 - možda da razmotriš i njega.
Mada, ova cena koju spominješ za Canon je jako dobra ......
U svakom slučaju, ja se do sada jako lepo služim mojim Canon-om i od mene jedna preporuka.
To mi je za sada "pri pameti" a ako te nešto konkretno interesuje, pitaj