Pozdrav,
eh, dok ne uleti Storm ili koji drugi poznavalac materije sa preciznim uputstvima za iscitavanje Exifa on-line, da ja upisem nedostajuce podatke. Dakle, kada fotkam ovako nesto, to radim uz pomoc dva aparata/sistema. Prvi je 5D stari, sa 70-300IS objektivom na sebi, osim redjih sirokih scena za koje se uglavnom stara 17-40L ili 24-85. Pojedine scene radim i sa stotkom makro, ali ove tri fotke su uradjene sa onom prvom kombinacijom. Drugi sistem je, naravno, APS-c, ali baziran na Nikonu d80 uglavnom uparenim sa 70-300, i mahom zbog "kratkoce" koja krasi FF.
Blendu kod ovako brzih smena scena ali u slicnim uslovima svetla drzim uglavnom na portretskoj, na ovim fotkama je to 5,6 pa je mozda i vecina ove serije takva, nisam siguran. Brzina je velika, iznad 1/1000 uvek, a uglavnom 1/600 do 1/2000 iako ima izuzetaka kada je i veca. Ponekad stavljam CPL, ponekad ne, nisam siguran za ove okacene fotke...Konacno, ISO ne pipam kada ga podesim, a pri onakvom svetlu on je za moj vremesni aparat na 200. Koliko sam skapirao, i da je ispod toga (a moglo bi po svetlosnim uslovima), maltene bi bilo svejedno. Sve je radjeno iz ruke, ne zbog mirne ruke, vec zbog nemirnog pamcenja
u, a ne
na kom vozilu mi se nalazi monopod
Udaljenosti su mahom izmedju 200 i 300mm sto za FF i nije nesto, ali to imam na raspolaganju, a uz kvalitetno staklo, krop izvlaci nedostatak milimetara pa nekako fercera, bar do ove mere koja se moze videti.
Fokus hvatam na smenu one-shot opcijom ili Ai-servom, zavisno od toga sta mi dozvoljava situacija. Sad, ne znam ima li jos neceg relevantnog za pricu o mojoj fotografiji, a da bi to Exif mogao da nam kaze recitije, pa ako ima, pitaj
Uglavnom, Nikola, najbitniji uslov za dobru fotku u moto/auto sportu smo savladali - neophodno je doci na trkaliste.
Hornet, hvala, uglavnom su takve mnoge fotke, kao ta prva, ali na ovoj sam uboo interesantne "rogove" za kacigu pa sam nju okacio, a neke slicne su cak vec posle put stamparija za neke, valjda, zavrsne postere, nisam skapirao bas, ali nebitno mi je...kad vidim gotov proizvod, znacu sta je i cemu sluzi