Ovo je stvarno teško za razumeti.
Pored sada već pristojnih MILC-eva koje imaju u više kategorija, prosto ne vidim razlog za guranje ovoga. Oni koji znaju/žele DSLR, svakako će gledati da pazare najbolje iz klase za određenu svotu novca. A oni koji ne znaju, njima je i tako zanimljiviji telefon, nego li fotoaparat, pa još i DSLR. Ako bi se neko od njih već cimao da nosi aparat, to bi onda pre bio MILC, koji je filozofijom daleko bliži telefonu, nego DSLR-u. Da me neko ne shvati pogrešno, ne mislim u pežorativnom smislu, nego u upotrebnom - MILC najniže kategorije je daleko jednostavniji za upotrebu od DSLR-a, jer je blizak kompaktima, a to je za ciljnu grupu nedvosmislena prednost. Ne kažem da prosečni MILC ne pati od iste problematike, ali je percepcija ipak drugačija, jer MILC pravi odlične fotke, a pritom je manjih gabarita. DSLR, s druge strane, očigledno izgleda kao "veliki crni aparat" i od njega su očekivanja daleko veća. Neosnovano, ali je tako. Zato i mislim da to više ne može imati prođu kod laika.
Ova kategorija DSLR-ova je trebala da nestane još pre 5-6 godina... sve nakon toga je obično ceđenje, koje ne vodi ničemu.
Primera radi, znam barem nekoliko slučajeva u kojima su laici krenuli u prodavnicu, ne bi li kupili DSLR, a izašli razočarani, jer njihov (neki) kompakt, ima veći zum (od kit objektiva koji se u tom trenutku nalazio na entry-level DSLR-u). Ovo je uobičajena situacija i totalni deal-breaker za većinu laika. Oni očekuju ozbiljan crni aparat, kojim mogu "da slikaju kratere na mesecu, jer nema logike da je toliko skup i veliki, a da je lošiji od kompakta".
Gledajući na stvari iz tog ugla, ovo je bezuman potez. Red je da se penzioniše ono što nema smisla. Srednja i high-end klasa i dalje ima smisla i tako će ostati još neko vreme. Entry-level... to je odavno zrelo za istoriju.
A tek senzor... što neko reče, a i ja sam jednom to pomenuo ovde - oni su očigledno precenili potrebe, pa su u nekom trenutku naštancovali jedno 10 miliona tih 18MP senzora. Sad ne znaju šta da rade s njima, pa ih trpaju u šta god stignu, da koliko-toliko kompenzuju trošak proizvodnje. To što takva logika šteti renomeu, ko te pita... kao da su u samoupravnom socijalizmu - ne gledaju širu sliku, nego samo trenutni ćar. Volovi.
Pozdrav