Znam za slučaj koji se desio u Kanadi, učesnici naš čovek, Srbin sa kanadskim državljanstvom i njegov komšija, Kanađanin koji u dvorištu drži par rotvajlera. Iz ko zna kog razloga (laju, trče, on ima-ja nemam, šta on tu meni kerovi...) Srbin je bacio otrovano meso preko ograde ne bi li ubio pse. Srećom, dresirani, pa nisu ni pipnuli meso. Gazda uzeo, odneo na analizu, ustanovilo se da je meso otrovano, epilog: zbog pokušaja ubistva životinja, izazivanja opšte opasnosti, dovođenja u opasnost života vlasnika psa, njegove žene i dece, neozvoljene nabavke i rukovanja otrovnim supstancama, 4 godine robije i 120.000 kanadskih dolara odštete vlasniku na ime učinjene duševne boli. No to ni ne čudi, jer se u Kanadi polaže psihološki test podobnosti pre kupovine ili udomljavanja životinje, uz proveru uslova u kojima će životinja biti držana i periodične provere od strane nadležnih organa (pet police)...ali civilizacija je tamo negde daleko...
Ja sam udomio mačku i psa, i doživeo da mi komšija kaže da "to" izbacim iz stana ...