uh nisam citao pravila foruma oko reklamiranja ... elem, ja sam moja dva kupio na bleju (ebay.com) e sad cuo sam da ih u beogradu prodaju i cuh da je cena oko 20% veca nego na bleju ali dobijes 2 godine garancije, ne znam koje su firme u pitanju ja sam bio u fazonu ako crknu umem da popravim sam .. obrati samo paznju na pregrevanje to je ono 90% razlog crkavanja i 9.9% je padanje i 0.1% je ostalo .. dakle oni kad se pregreju prestanu da skljocaju ali je fora sto su tu vec u frci .. e sad oni ce te pustiti da skljocnes vrlo brzo ponovo ali je to los rad i tako ih ljudi spale, znaci kad se ugasi ostavis ga 30min i ne diras, skljocas sa drugim blicom ... takodje externo napajanje, ja sam stavio na moj, pregrejes ga dok si reko keks, sta je fora sa externim 12V battery pack-om on puni blic extra brzo i ti mozes da skljocas mnogo slika mnogo brzo - to ga usija dok si reko keks ... dakle skljocas sporije obratis paznju na to kad se zagreje i promenis blic napravis pauzu popijes kafu .. evo ti primer ja sam slikao sinu pre metar dana na prvom rodjendanu decu (slike katastrofa .. ja sa skoro 190 slikam decu ... sve ko da sa meseca slikam
, deca brza ja spor .. ma ludnica) elem, ja sam skljocno oko 150 slika za cca cuku, cuku ipo i blic se pregrejao ... sad ne znam kako se original ponasa tu nikad nisam original toliko arcio ... ono sto sam uporedio je da je max od YN-a za jedan stop manji od max-a na originalu (to kazu i testovi na netu) i ako ti je exp brzi od 1/100 original ima onaj high sync a YN to nema (realno meni ako treba brze od 1/200 ne treba mi blic
ali to je sad druga prica, koliko sam skontao to koriste ovi sto slikaju tice i ostale zivuljke), to ako ti treba sigurno imas pare za original
cena na bleju je 100-120$, e sad neki nude i extended garanciju uz njih ali ja nisam uzimao, problem je sto ja to da bi poslao iz srbistana njima kosta ko da kupim novi blic, ne znam gde si ti lociran, mozda ti se to isplati (koliko znam u bih i cro posta je znacajno normalnija od ove srbistanske i moze se lakse to odraditi) ... kao sto rekoh cuo sam da ih za 110-120eur ima u beogradu kupiti u radnji sa 2 godine garancijom .. nisam video/probao ... ja sam narucio 2 komada od 2 prodavca, uz jedan mi je dosla ona plasticna kapa (ne znam kako se zove, ono sto nataknes da ti svetli ceo vrh blica da se lepo odbija od zidove) uz drugi nije ..
sad .. original je original no obzirom da originali krecu od 400eur a ovi polovnjaci se prodaju zato sto su na izdisaju u 99% slucajeva .. zavisi koliko ti je dubok pdz ..
na primer ljuba ima
600EX original na akciji .. to je nesto sto bi ja najradije imao par komada al opet vise volim da imam 4komada YN nego jedan original EX