Pozdrav.
Interesuje me da li jos neko ima iskustva sa pomenutim objektivom? Jos jednom da napisem. Znaci, rijec je o nesto starijem Nikkor-u 28-70mm f/3,5-4,5 D. Sa aparatima koji imaju motor u sebi radi autofokus, a na ovima bez motora (koji je i moj, d3000) ne radi autofokus ali radi metering.
Evo kako izgleda "u zivo".
Ja sam htio uzeti 28-80 Sigmin, medjutim, zakasnio sam bukvalno za par sati. Onda sam dugo ganjao koji bi od dostupnih po oglasima dosao u obzir i na kraju se odlucio za ovaj. Bilo je u igri jos 3-4 razna objektiva, ali je ovaj na kraju prevagnuo, zbog odnosa cijena/dobijeno. Prvenstveno sam ga uzeo da bih mogao da koristim makro tube, jer ostali objektivi koje imam su G verzije, pa je nezgodno mijenjati otvor blende na njima. Ona cuda sa trpanjem komada papira i sl nisam ni htio da probavam...
Medjutim, posto mi se objektiv svidio, poceo sam da ga koristim i za "normalne", a ne samo za makro fotografije.
E sad, tu dolazi moje pitanje. Za udaljenosti do 3-4 metra nemam nikakav problem da izostrim, u 95% slucajeva. Naravno, kada sam ga tek nabavio, procenat ostrih fotografija je bio daleko manji, jer sam posle skontao da, u nekim slucajevima, iako meni u trazilu djeluje ostro, kad okinem, ne bude. Posle sam onaj klizac za dioptriju na trazilu pomjerio za jednu poziciju i sad je to dosta bolje. Medjutim, problem mi je za udaljenosti od (otprilike) 4 do 10 metara. Tu uspijem dobro da izostrim u mozda 30-40%. Zato mi je "recept" da okidam rafalno i po malo pomijeram prsten za izostravanje, pa posle odaberem najbolju...
Fazon je sto na objektivu odmah posle oznake za 5m dolazi beskonacno. Tj, skoro odmah. A kad stavim na beskonacno, tek mozda preko 10-15m bude ostro kako treba...
Ima li neko neki savjet?