Ne znam da li sam pogodio podforum za pitanje? Ako nisam, molim moderatore da ga premeste u odgovarajuci. Pokusacu ukratko da objasnim sta hocu?
Imam monitor Benq G2420HDBL kome je nativna rezolucija 1920x1080(ful HD), juce dobih jedan polovni(bukvalno kao nov
) monitor Samsung SyncMaster 205BW, kome je nativna rezolucija 1680x1050. Posto ucim da radim u PS, a takodje citam, gledam razne tutorijale sa Neta o fotografiji i radu u PS, spojio sam oba monitora jedan do drugog na racunar(GF 9600 grafika). Prvi Benq mi je glavni/primarni, drugi naravno sekundarni i na njemu kad namestim nativnu rezoluciju slika se izoblici, pa je moram namestiti da radi u 1280x960 da bi bila slika normalna.
Da li uopste ima smisla koristiti dva monitora razlicite rezolucije i velicine tako spojena, ili je bolje da taj polovni prodam i dodam/skupim pare za jos jedan isti Benq? Posto ucim da obradjujem fotografije, lakse je raditi sa dva monitora, na jedan PS na drugi Camera Raw ili LR. Nisam imao nameru da kupujem drugi monitor, ali kad sam ga vec dobio i probao da radim sa dva, svatih da je mnogo lakse tako raditi i uciti...
Jos nesto. Slika, odnosno boje se dosta razlikuju na ova dva monitora. Da li bi pomogla kalibracija(ko to radi, neki link ako neko zna) oba monitora i da li bi se time dobile iste boje na oba, ili je najbolje da prodam taj(mogu dobiti 50-60e za njega) i kad skupim preostali iznos kupim jos jedan isti od 24"?
PS: probao sam da podesim iste vrednosti boja(crvena, zelena i plava) u podesavnjima monitora, ali boje opet nisu iste na oba. Druga podesavnja jos nisam probao, mozda neko zna sta bi i da li bi jos neka podesavanja donekle resilo problem ili je jedino resenje kalibracija ili kupovina jos jednog istog monitora?