@Petko30
Nikon D7000 je aparat sa senzorom starije, a D7100 najnovije generacije. Razlika između dve poslednje generacije senzora nikako nije zanemarljiva i ne vidim poentu da se čoveku preporučuje telo sa starim senzorom. Po meni bolje je ići klasu niže i uzeti najnoviji senzor jer se dobija bolji kvalitet fotografije.
Drugo, čovek lepo kaže na početku da ima budžet tj. da je voljan da potroši 1.000 eur, a D7100 sa solidno dobrim objektivom od 400-500 eur, 50mm 1.8G i blicem ima da izađe na skoro 2.000 eur. Znači ja razumem da se prebaci budžet za 50-60-100 eur ali da se savetuje čoveku kupovina koja prebacuje budžet za celih 1.000 eur tj za 100% planirane sume, e to ne mogu da razumem. Da kojim slučajem uzme D7000 izašlo bi ga 200+ eur niže što je opet premašilo budžet za čitavih 700+ eur. A bre ljudi, to je u Serbiji majci nečije 3 cele plate bez da jede leba i plati struju!
Uopšte ja otkad znam za foto forume kod nas uvek je postojala ta težnja ka predimenzionisanju opreme i to je po meni ogromna greška koju ljudi prave. Odgovorno tvrdim da je svaki entry level aparat VIŠE nego dovoljan za bilo kog početnika amatera koji u fotografiju ulazi kao u hobi i nešto što voli i nešto čime će se baviti kad ima slobodnog vremena. Da je čovek s druge strane rekao da želi da počne da se bavi svadbarenjem recimo pa da mu preporučimo D7100 to bi bilo ok ali ovako... prebaciti budžet za duplo ili skoro duplo... miša mu njegovog... psihopatologija. Ako se upustimo u to vrzino kolo predimenzionisanja onda zašto mu ne bi preporučili D600? Sad je pravo vreme za to jer ga još ima u prodaji, a uskoro ga neće biti, a cena je ludački dobra. Znači nema kraja onda.
Nabrajati prednosti D7100 u odnosu na D3200 nema puno smisla za početnika jer za masu tih prednosti on dugo neće imati potrebe. Recimo:
За фотографију ти је почетни корак добре фотографије - кадрирање. То ћеш схватити ако кренеш са систем који не поклапа 100% сцену.
Jako malo aparata čak iz polu-profi klase ima pokrivenost tražila 100%. Recimo jedan 5DmkII nema 100% pokrivenost i kol'ko vidim profesionalci žive bez toga i rade i zarađuju lovu. Reklo bi se da kadriraju. Koristih 5DmkII 2 godine i bez problema kadrirah. Ponekad mi se u ćošku nađe nešto što nisam želeo ali clon to reši sve obzirom da je to ultra mali deo kadra. Čak i da se kropne za toliko ništa se ne primeti.
Када изгубиш да ти нека ''Богом дана тема'', а такве се појаве када се најмање надаш, не буде веома добра фотографија, схватићеш шта значи бракетирање које узгред и немаш на д3100.
Tek mu ovo treba k'o trn u dupetu. Početnik treba da nauči da razmišlja, da proceni, da izmeri kako treba, a ne da bepa k'o luda Stana po onoj stvari i da od svakog kadra pravi po 3 fotke pa da posle vidi šta mu odgovara. Ako će HDR ili nešto, onda aparat na stativ pa cepaj. Eto recimo ja sam tu opciju koristio zadnji put 2008. ili možda 2007. ne sećam se više.
Запамти, МОТОР у телу је велика ствар и ВРЕДНА.
Jeste. Za fotoreportera i za kolekcionara starih stakala. Za nekoga ko prvi put kupuje aparat i ko će sasvim logično i prirodno koristiti nova stakla, motor je vrlo marginalna stvarčica.
Да не причам о другим стварима: фокус системи се не могу упоредити на ова два тела, ту првенствено мислим на покретне субјекте.
A on inače od "hvatanja" pokretnih subjekata planira da živi pa ako ih ne savata u dovoljnoj količini ima u redakciji da mu odbiju 20% od plate zbogzarad neefikasnosti. Da napomenem, pričamo o čoveku amateru, hobisti kome je ovo prvi aparat.
О повећању експозиције коришћењем методе фактора ИСО, ту тек д3100 не може да присмрди д7100.
Aii, kakva je ovo metoda?
... i čemu to služi?
Ја сам ти само рекао своје искрено мишљење без икаквих претензија да сам у праву. Зато не разумем поједине форумаше што су заједљиви и што себи дају за право да пресуђују по свему.
Niko nije bio zajedljiv nego pojedinci (među kojima sam i ja) reaguju na postove takvog tipa jer svako ko je u fotografiji i na forumima prisutan dovoljno dugo ima averziju prema predimenzionisanju sistema. Takve preporuke nemaju efekta i ne vode nikuda sem u nepotrebne troškove onoga ko je od nas tražio savet. Ponavljam, čovek traži preporuku za kupovinu od 1.000 eur, a ti mu preporučiš kupovinu od 1.700-2.000 eur. Čemu služe aparati entry level klase ako ne za početnike i ljude koji ni sami ne znaju šta im treba. Koji su nedefinisani i po pitanju opreme i po pitanju šta će fotkati pa čak i po pitanju koliko će uopšte fotkati?? Možda će čovek početi da fotka i posle sve to zabatiliti, a ti mu preporučio da spuca 2.000 eur u opremu. Recimo može i to da se desi.
Znači hajmo se malo držati tog budžeta koji je u suštini najbitnija stavka, a ne svaku temu u kojoj se traži preporuka pretvoriti u opremanje Red Bull fotografa za naredno fotkanje skoka sa ivice svemira.
Ovo nisam pisao toliko zbog pokretača teme jer je dovoljno rečeno i sad on treba da premeri šta mu najviše odgovara. Pisao sam zbog svih onih koji će da traže i preporučuju u nekim narednim temama.
Pozdrav