Prijatelj me je pitao za savet u vezi kupovine DSLR sistema, pa bih ga prosledio ovde. Generalno, pitanje je Nikon ili Canon.
Pocetnik je, zaljubljenik u prirodu i najvise mu treba da fotka pse i wild life. U taj super tele reon se bas slabo razumem, narocito ako govorimo o nekim alternativama. Ne bih mu bas preporucivao fiksne ultra brze i teske objektive, a on isto vreme zeli odlican kvalitet fotke
Naravno, objasnio sam mu da on nece u pocetku moci ni priblizno da isrcpi maksimum iz bilo kog sistema, jeftinijeg ili skupljeg i da sto se vise para da, to moze da bude vece razocaranje kasnije. Ipak, ima zelju da uci i kad sam mu rekao da bih trenutno po kvalitetu samog tela rangirao ovako, za potrebe koje njemu trebaju, da ja uzimam:
Nikon d7100
Canon 7d
Nikon d7000
Nikon d5300
Canon 60d
Canon 650d
Sad, sta preporuciti od objektiva, u Canon ili Nikon izvedbi, stvatno ne znam. Kao sto rekoh, dolaze u obzir i third party proizvodjaci i kako dosegnuti nekih 400mm, a da ne istrese bas previse para, jer kao sto rekoh, covek je pocetnik, ali spreman je da uci i zeli zavidan kvalitet fotki.
Koristio bi aparat i za neke druge potrebe, ali manje. Za siri opseg mogu i sam da se snadjem.
Ne trazim konkretan odgovor, uzmi ovo, jer znam da takav odgovor ne postoji i na kraju ce odluku morati da donese on, a ja da pokusam da mu objasnim kolike su to stvarne razlike. Vise trazim neke predloge i razmisljanja kako bih lakse mogao da ga posavetujem.
Hvala!