Koja je najznacajnija razlika izmedju dole pomenutih 35 mm 1.8 D i G?
Mislio si verovatno na 50mm D i G, pošto 35-ica 1.8D ne postoji. Ako izuzmemo optička unapređenja, glavne razlike su u nepostojanju mehaničkog prstena blende na novim G objektivima (sada se to reguliše isključivo elektronski), razlika je i u tome što se G objektivi obavezno proizvode u verziji sa sopstvenim motorom, pa im nije potreban "šrafciger" (interni motor u telu) da bi imali autofokus.
Ako bih uzeo D90 to znaci da bih mogao uzeti jeftinije objektive bez motora tipa AF a u slucaju da uzmem D5100 tada bih bio primoran da idem na skuplju varijantu AF-S. Takodje, primecujem da je vecina objektiva sa motorom pa mi motor iz D90 ne znaci puno ili se varam? Mozda neka starija nova/polovna stakla bez motora ili slicno?
Nikon i dalje ima ogroman broj objektiva koji ne poseduju sopstveni motor, tako da to ipak nije zanemarljiva stavka. Međutim, poslednjih godina je izbačeno baš dosta objektiva u G izvedbi, pa prostora za kalkulisanje baš i nema, pogotovo ako ne razmišljaš u pravcu nabavke pretežno polovnih modela.
Do skoro je bilo kritično kupiti 50-icu 1.8D, 60-icu makro, 85-icu 1.8 i slične, a nedavno su svi dobili svoje AF-S zamene (doduše skuplje). Isto tako, i 3rd party proizvođači, poput Tokine, su počeli da rade na unapređenim verzijama objektiva za Nikon, pa tako i njihova AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX u najnovijoj verziji (nedavno predstavljenoj) poseduje i sopstveni motor.
Video sam na internetu da je opticki zoom kod kompaktnih digitalaca ekvivalentno rasponu od 35-140mm. Ja bas i nisam zadovoljan tim zoomom pa se pitam da li bi sa kit objektivom (D90) 18-105 i krop faktorom od 1.5 znacilo da imam ukupno 157.5 mm sto i nije mnogo vise od 140 na Point & shoot, tj da li bih imao priblizno isto uvelicavanje ili ne? Cisto poredjenja radi da znam sta me ceka.
Prvo, svaki kompakt je različit, pa je različit i objektiv. Postoje i bolji kompakti čiji objektivi počinju od 24mm ekvivalentnih, što je mnogo upotrebljivije od 35mm. Što se tiče raspona zuma, mislim da je to u slučaju DSLR-ova, kojima se objektivi menjaju, potpuno irelevantna stvar. Kad god Ti se učini da Te nešto ne zadovoljava, možeš da promeniš staklo i to je ujedno i poenta kupovine DSLR-a, jer je to SISTEM, a ne fotoaparat u svojoj bazičnoj definiciji.
Drugo, sta mislite o dodavanju telekonvertera na objektiv 55-300 koji ste mi predlozili? Da li bi sem boljeg zuma dobio jos nesto ili izgubio od ostrine i sl.? I ako moze neko da mi kaze sa koje razdaljine bih mogao da napravim fotografiju kao sto je u prilogu (pticica) sa objektivom 55-300 mm f4.5 i eventualno nekim TC??
Ne mislim ništa, jer ta varijanta nije moguća, na žalost.
Naime, telekonverteri su, zbog svoje konstrukcije, upotrebljivi samo na dosta skupljim objektivima, a razlog je vrlo prost: optički elementi koji se nalaze u konverteru, istureni su tako da se sudaraju sa zadnjim elementima kompaktnijih objektiva, u koje spadaju i svi consumer zumovi. Znači, ta varijanta otpada. I još nešto - primeti da većina zumova, kod kojih nije naglašeno drugačije, NEMA fiksnu, nego kliznu blendu. Što će reći, pomenuti 55-300 VR se označava kao f/4.5-5.6G VR. Blenda mu je f/4.5 na 55mm, ali je na 300mm manja i iznosi 5.6. To je uobičajeno, ali treba obeležavati kako jeste, da ne bi bilo zabune.
Treca stvar, pronasao sam u kuci objektiv Pentacon auto 2.8/29 od nekog starog aparata. Da li o vredi ista i jel moze da se namontira na Nikon uz pomoc nekog adaptera? ...Ili da ga poklonim muzeju?
Slaba vajda od toga - ja sam vrlo skeptičan po pitanju upotrebljivosti tih matorih stakala, jer zasad nisam video ništa stvarno upotrebljivo, što nema svoju kulturnu, današnju verziju. A osim toga, na Nikonu to ne može da radi bez posebnog optičkog adaptera, koji dodatno degradira optičke performanse i kvari inicijalnu žižnu daljinu i otvor blende. Da bi se to predupredilo, može se koristiti običan adapter bez optičkog elementa, ali je zbog nepovoljne registracione distance takav objektiv nemoguće koristiti na fokusu na beskonačno, tako da bi bio upotrebljiv samo za fotografisanje predmeta na bliskoj udaljenosti. Druga varijanta je da se odlučiš za Canon.
Pozdrav
P.S. Nema potrebe da mi persiraš.