Autor Tema: Pozdrav  (Pročitano 8142 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Pozdrav
« poslato: Septembar 06, 2012, 08:48:36 posle podne »
Pozdrav svima,

vidim da je ovo ozbiljan forum i da ima dosta stručnih ljudi koji mogu dati komentar i pomoći mi pri odluci.

Rešio sam da uzmem svoj prvi DSLR, pa sam razmišljao šta uzeti. Da naglasim da bih telo uzeo isključivo novo. S obzirom da je telo dosta povoljnije je uzeti objektiv u paketu sa telom, nego objektiv kupovati posebno.
Izdvojio bih 500 eura za fotoaprat. Za šta mi treba, pa čisto amaterski za sve i svašta, od slikanja portreta, pejzaža, divljači na raznim rastojanjima...video snimanje. Znam da za to sve treba dosta novca, ali šta je najbolje za ovu količinu para koju mogu da izdvojim.

Razmišljao sam o Nikon-u D3100 sa standardnim objektivom 18-55mm VR.
Ili, možda, ako uspem da nekako dotegnem do 600 eura i kupim Nikon D5100 sa standardnim objektivom 18-55mm VR.
Možete da mi predložite i neki Canon, ništa nije isključeno, ali koliko sam skontao oni su za nijansu skuplji, mislim na telo.

Da li kao početnik da uzmem Nikon D3100 ili Nikon D5100 i samim tim izdvojim još 120-130 eura više za ovaj drugi? Poredim samo ova dva, jer iskreno samo sam Nikona i gledao. Nisam toliko gledao Canon-a.

Hvala svima u napred!

Nemanja

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Odg: Pozdrav
« Odgovor #1 poslato: Septembar 07, 2012, 01:49:13 pre podne »
Zaboravih da pitam još jednu stvar, koji objektiv bi mi bio najbolji za moje potrebe? Za sada jedan jedini objektiv koji bih imao, a za kasnije bih video šta i kako.

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Septembar 07, 2012, 12:30:00 posle podne »
Kao što sam već rekao, da li odmah u startu dati i koji euro više i kupiti bolje telo ili se zadovoljiti sa D3100/1100D?

Ako je bolje uzeti malo bolje telo, koje po vama? Ja sam nešto gledao i Nikon D5100 i Canon 600D.

Može li neko reći koje su ključne razlike, koji je bolji za ono što sam naveo. Naravno voleo bih da mogu da napravim što bolju i kvalitetniju sliku sa tehničke strane. Sad, kako ću i šta ja slikati to je druga stvar.
Citat
pa čisto amaterski za sve i svašta, od slikanja portreta, pejzaža, divljači na raznim rastojanjima...video snimanje.

Da li je baš sve ovako http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_Rebel_T2i-vs-Nikon-D5100? Da li to znači da je D5100 logičnije rešenje?

I ljudi, hoće li neko odgovoriti, ovako izgleda kao da sam malo šenuo pa pišem sam sebi.  :-\

Na mreži Tviti

• Moderator
  • Veteran
  • *
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Septembar 07, 2012, 12:41:40 posle podne »
hmmm, ja bih uvijek isao na opciju slabije tijelo a bolji objektiv...al tvoje su pare....za 600€ i moze se nesto pronaci novo....dobro hajde za pocetak....samo da znas da ako udjes u svijet fotografije-nema vise povratka(kao sto je Morfeus rekao Neu-ne Neu sa ovog foruma nego u filmu Matrix-dajući mu da izabere od dvije pilule!), to ti je rupa bez dna.... :(
Canon 6D Mark II, Canon 24-105mm f4 L, Canon 135mm f2 L, Canon 70-200mm f4 L, Canon 17-40mm f4 L

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Septembar 07, 2012, 01:44:09 posle podne »
hmmm, ja bih uvijek isao na opciju slabije tijelo a bolji objektiv...al tvoje su pare....za 600€ i moze se nesto pronaci novo....dobro hajde za pocetak....samo da znas da ako udjes u svijet fotografije-nema vise povratka(kao sto je Morfeus rekao Neu-ne Neu sa ovog foruma nego u filmu Matrix-dajući mu da izabere od dvije pilule!), to ti je rupa bez dna.... :(
Znači bolji izbor bi bio Nikon D3100 sa objektivom 18-55 VR i 55-200 VR?  Ili uzeti sa objektivom 18-105 VR?

ili

Canon EOS 1100D + 18-55mm EF-S f/3.5-5.6 III + 75-300mm III?

Da li uzimati objektiv sa stabilizacijom ili ne(treba uzeti u obzir da sam početnik)? Koliko sam shvatio kod Nikona je to VR oznaka, a kod Canona IS.
« Poslednja izmena: Septembar 07, 2012, 02:07:27 posle podne od strane NeLe001 »

Van mreže Lackie

• Iskusni član
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Septembar 07, 2012, 05:52:18 posle podne »
Bolje uzmi 55-250 IS II.
Dosta je bolji od tog 75-300 III.

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Septembar 07, 2012, 09:25:21 posle podne »
Ili uzmi 70-300 IS :D

BTW, sto se tice tela svako od tih ce ti dobro raditi, samo ce te Nikoni zezati ako nameravas da snimas video.
« Poslednja izmena: Septembar 07, 2012, 09:28:03 posle podne od strane cronnin »

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Septembar 08, 2012, 04:09:39 pre podne »
To sam pročitao na par mesta i video u nekim videima na YT. Malo je glupo da u sred videa se čuje motor i da malo luta sa zumom.

Da li postoji mogućnost da se isključi auto fokus kako se to ne bi desavalo, već da podešavaš ručno kao kod Canon-a?

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Septembar 08, 2012, 09:12:33 pre podne »
Nije do fokusa, vec do manuelne kontrole ekspozicije, koje kod Nikon ili nema, ili je vrlio komplikovana.
Ako hoces da optimizujes novce, a ne planiras da udjes u profesionalne vode, bolje uzmi Canon.

Van mreže pericha

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Imam problem za svako rešenje ;)
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Septembar 08, 2012, 01:48:44 posle podne »
Za pocetnika bolje uzmi osnovno telo i mozda sa njim kit objektiv.
Igrao sam se da D3100 i 1100D i meni licno vise za pocetnika lezi 1100D.
Odusevio sam se koliko je jednostavan za ljude koji predju sa obicnih aparatica, a opet imas i sve manuelne komande i nece ti dugo faliti neke funkcije. Cuvaj pare za objektiv(e) i ostale dodatke.
Lepo je uzeti D5100 ili 600D, ali si se onda verovatno zakucao samo sa 18-55 objektivom bar neko duze vreme.
Vrlo brzo ces onda videti da li ces ici na jedan objektiv veceg raspona, npr. 18-135 ili slicno preko 100mm, ili ces imati nekoliko razlicitih za odredjenu primenu.

Kvalitetnu sliku ce ti dati svaki danasnji DSLR i relno su male razlike medjusobno. Vise ti zavisi od objektiva.
Auto fokus je problem kod svih doskorasnjih DSLR aparata, tako da se to ne koristi u toku snimanja videa.
« Poslednja izmena: Septembar 08, 2012, 01:55:03 posle podne od strane pericha »
Canon  EOS 500D                                         
Canon EF 35mm f/2                                      Opteka 420-800mm HD2        
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM                       Opteka 6.5mm f/3.5 Circular Fisheye
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM               Nissin Di866 Mark II

Van mreže NeLe001

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Septembar 08, 2012, 08:44:21 posle podne »
U početku sam bio mnogo više za Nikon, ali sad se polako stvari menjaju. Sada su došli na isti nivo, čak možda prevagne i Canon. Jeftiniji objektivi, u telu postoji šrafciger pa mogu i stariji objektivi.

E sad, ono što mi se svidelo kod nikona D5100 je HDR, brzo slikanje u režimu sport, kao i mogućnost da sportista ostane čist a recimo reket onako malo zamućen kao da je u pokretu. Sviđa mi se i režim noćnog portreta gde se sve lepo vidi, a ne kao na ovim kompaktnim samo onaj ko je u kadru se vidi, a ostalo iza jedva se i nazire.

Da li su neke od ovih opcija moguće sa Canon-om?
« Poslednja izmena: Septembar 08, 2012, 08:48:37 posle podne od strane NeLe001 »

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Septembar 08, 2012, 10:29:20 posle podne »
Kod Canona nema srafcigera u telu, vec svi objektivi imaju motor u sebi, ali ishod je isti.

Sto se tice opcija,  poenta  DSLR-a je da budes kreativan i da samostalno podesis parametre silkanja da dobijes takve fotografije.
Entry level Nikoni i Canoni imaju cak i previshe predefinisanih modova slikanja.

Za HDR ti treba stativ. Kod Canona moras sam softverski da izmiksujes 3 fotke, dok D5100 to radi u aparatu.
Nocni mod, nije nista novo, postoji na mnogim kompaktima, i to moze da se uradi sa bilo kog aparata. 
« Poslednja izmena: Septembar 08, 2012, 10:34:02 posle podne od strane cronnin »

Van mreže highlander

• Član
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Septembar 08, 2012, 11:01:38 posle podne »
Тај ХДР који спомињеш за Никон д5100 можеш само да сликаш у ЈПГ формату и апарат га сам прави од 2 фотографије тако да то и није нека опција а и разлика није нешто велика тако да је и не користим .  За прави ХДР  је ипак боља опција  bracketing па испуцаш три или више различитих експозиција и онда их саставиш кроз неки софтвер. Ноћни портрет имаш чак и на најефтинијим компактима . Ако ниси сигуран који фотопапарат да изабереш направи ужи избор од оних којих имаш у глави па гледај слике направљене са тим моделима по нету (имаш разне галерије (flickr, picasa итд..) и изабери шта ти се највише допадне од свега .

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: Septembar 08, 2012, 11:21:46 posle podne »
A opet, mnogo bolja fotka se napravi sa 1100D + 70-200/2.8 nego sa 5D3 +18-55 IS :)

Neka se ne zamara sa uzorcima vec nek uzme ko covek neki aparat, svi ce da mu rade odlicno, preporuka za 1100D ili 600D.