Odlučio sam da kupim novi aparat, ali imam veliku dilemu. Do sada sam koristio Canon A450 za slikanje svega i svačega, ali ponekad i stari Zenit E (koji sam nasledio od ćaleta) za slikanje u prirodi, portreta, itd., tako da bih sada pazario nešto ozbiljnije. Pročitao sam mnogo testova, prelistao mnogo foruma (uključujući i ovaj), ali i dalje nisam siguran šta da kupim, jer što više čitam - dilema sve veća...
Planiram da kupim nešto do kraja ove sedmice, tako da bi mi svaki koristan predlog mnogo značio. Ne zanimaju me manji kompakti, već u obzir dolaze dslr ili veći kompakti, tzv. superzoom aparati. Naravno, budžet mi je ograničen i trenutno sam u mogućnosti da odvojim oko 550 evra.
Meni je fotografija pre svega hobi, zanimacija kojoj se posvećujem kad imam slobodnog vremena, slikanje porodice, portreti, kad odem na putovanje ili vožnju biciklom po prirodi.
Trenutno razmišljam o sledećim modelima: Nikon D3100 ili Fuji HS20 EXR.
Prednosti Nikona u odnosu na Fujia znam, ali pitanje je koliko ću biti u mogućnosti da dokupljujem nova stakla (pre svega bih se orjentisao na kit objektiv). To ne znači da ne volim da eksperimentišem sa fotkama i da učim, naravno, tehnika mi je u krvi i voleo bih da mogu više vremena da se posvetim tome. Međutim, posao i druge stvari daju malo prostora za opuštanje.
P.S. Da li sa ovim Fujiem mogu da slikam portrete i da dobijem blur background kao sa dslr-om ili ne mogu? I da li ja kao amater, mogu da prmetim razliku u kvalitetu fotografije između ova dva navedena aparata (dan ili noć)?
Sve pohvale za forum i veliki pozdrav.