znam, to je samo komadić plastike na kartici.. i problem je negdje u aparatu, međutim ja ne vidim kroz sd slot ništa. mogu random pročačkati sa nekom iglom oko tog dijela di su pinovi za taj lock switch, ma se možda nešto desi.
chdk softverski prevaziđe tu zaštitu, to mu je i uvjet za rad, jer kada se ubaci sd kartica sa chdk softverom gore, a da nije lockana, aparat uopće ne boota chdk.
chdk je koristan iz 2 razloga, prvo jer mi radi raw backup (šta je jaaaako korisno kada je aparat kurva koja ide od osobe do osobe, ljudi slikaju svašta, nešto od toga izbrišu, ali raw ostane na kartici, tako da sam par puta bio iznenađen slikama koje su ostale gore), a drugo nudi mi masu informacija, stanje baterije, blendu, shutter, sat (šta je korisno), napunjenost kartice u MB... a tu je i i flash override, pa mogu puknut blic na 100%, nešto šta aparat ne radi gotovo nikad, i u mraku poprilično dobro osvjetli, iako mislim da blic nije predviđen da se tako jako prazni, međutim rezultati su jako dobri.
ako uspijem šta pročačkat i skinut taj lock super, ako ne ostat će na karticama chdk. još kad bi znao zašto se ruši
i ps - jedino sa chdk mogu snimati time lapse
nisam još podesio skriptu, ali definitivno hoću.