Ja bih da ti pomognem nekim savetima, ali nisam baš dobar u slikanju cveća. Kod njih mi smeta centralno kadriranje koje treba izbegavati (na pr. slika 2 i 3). Broj 5 mi se sviđa, ali je dosta mutna i oštre su samo donje latice. Oštrina bi trebala da bude veća i to se postiže većim f-brojem. Kadriranje pčele je OK, ali opet ona nije u fokusu nego deo latice levo. Probaj insekte da slikaš sa f11-f/16 (vidim da si uglavnom koristio f/5.6 što je veliki otvor blende(a mali f-broj
) )
13-a je zbunjujuća, fokusirao si koru drveta da bi, verovatno, istakao teksturu a opet si ostavio i krošnju drveta koja je svetlija i odvlači pažnju od kore. Trebao si odseći gornji deo.
Žaba je OK ali si trebao ukloniti travku u F.Šopu ili jednostavno naterati žabu da skoči na mesto gde nema trave koja bi smetala da se model lepo vidi.
Leptir je dobar mada je pozadina "nervozna", ali s obzirom da si početnik nema zamerke.
Insekt na 19-oj nije loš, ali mi se čini da je fokus za malo promašio glavu. Kod fotografisanja insekata fokus treba da bude na očima (osim ako ne želiš da slikaš krila i njihovu teksturu)
Na poslednjoj mi se ne sviđa ugao slikanja (a i skoro si mu odsekao rep). Kod životinja i insekata gledaj da kada kadriraš budeš u njihovom nivou (ne mentalno
nego da se spustiš niže i da čak zalegneš ako treba).
Za ostale nemam neke zamerke, a ni pohvale (kao što rekoh nisam se baš dokazao u slikanju biljaka, jednostavno su mi insekti izazovniji)
Trebao bi da fotkaš i brzinom od oko 1/200 jer na nižim brzinama od 1/30 ili 1/60 dolazi do strešenosti slike i fotke će ti biti mutne. Vežbaj, experimentiši i rezultati će sami doći