Pozdrav svima, koliko vas ima na ovom forumu... Nadam se da bih ovde mogao naci sto me zanima...Evo o cemu se radi..
Trebalo bi uskoro da se pazari neka kamera... Planirao sam da uzmem SONY HC51E koja je nekih 220e... Znaci prvenstveno bih uzeo mini dv format, jer bih taj materijal posle prebacivao na komp i
mozda obradjivao... E sad, ovo mozda obradjivao znaci sledece...Svojevremeno sam jako puno petljao oko obrade video materijala..probavao razne programe, kompjuter mi je radio danima dok je obradjivao nesto...itd itd...Znaci poznajem malo tu problematiku, pa mi nije problem da uzmem neku mini dv, koja btw daje odlican snimak kad se prabaci... Pravio sam dvd u DVD lab pro, pa kontam da bih mozda nekad opet to probao... Medjutim sada nisam siguran koliko bih petljao oko toga, pa bih da gledam kameru da se sto manje mucim sa tom obradom... Elem, ako bih uzeo mini dv kameru, najverovatnije bih prebacivao snimak u MPEG-2 da bih ga eventualno posle doradjivao, konvertovao u avi mozda ili pravio DVD...Ne znam...
E sada, tu se postavlja pitanje, posto bih ja snimak verovatno prebacivao u MPEG-2, da li se isplati da uzimam MINI DV ili da uzmem neku sa HDD...Ipak sam pristalica kaseta, jer ako odem negde na putovanje, kasetu mogu uvek negde kupiti, a ako nemam mesta na HDD, razbicu kameru
....
Problem je sto ovih mini dv kamera ima sve manje na trzistu...malo sam obilazio po NS i lik mi je ladno u jednoj radnji (nije vazno koja) rekao "Mini DV??? pa to se vec duze vreme ne prodaje" ... U neku ruku je i u pravu, jer stvarno ima jako malo modela mini dv...
Ja sam smeknuo SONY HC51E, jer mi je snimak sa njom sasvim zadovoljavajuci...i on bi mi radio posao... U jednoj radnji sam video SONY HC96E, mada je ona skuplja za nekih 15ak hiljada din...pa bih pre ako nadjem uzeo HC51E ili eventualno HC62E...
Ako ne budem mogao da nadjem neku dobru mini dv, onda moram prvo malo da izucim kako rade te sa HDD-om... Kao prvo, ne zanimaju me preterano HD kamere vec "standard definition".. Kako mogu da izracunam koliko snimka moze da stane na taj HDD...da li je to isto kao kada sa mini dv kamere prebacujem na komp u MPEG 2...Znaci ako stavim bitrate 6000kb/s moze da stane oko 1.5h ili malo jace na jedan DVD od 4.5GB... Ili postoji neka druga racunica... I u kom formatu te kamere uopste snimaju...Jel one u meniju nekom svom nude odmah da izaberem koji hocu format i da li mogu da podesavam taj bitrate...il kako to fercera..
Hvala unapred na pomoci..
Pozdrav