fora je u ocekivanju i u rezultatima ... svakako postoji razlog zasto postoji F/0.8 objektiv iako mu je realna cena ko stan na slaviji zbog komplikovanosti pravljenja takvog objektiva, ono sto je tu problem je odnos ocekivanja i realnosti...
na 50mm na 2m udaljenosti na crop telu mora zavrnes blendu na F/2.2 da bi dobio upotrebljivih 13cm DoF i sada iz tog setapa ako nemas dovoljno svetla (a uglavnom nemas) mozes da
- produzis expoziciju, sto dovodi do stresenih slika, blurovanih pokretnih meta etc etc
- otvoris jos objektiv, sto dovodi do neupotrebljivo plitkog fokusnog raspona (na F/1.4 DoF pada na 7-8cm)
- povecas iso - sto do granice gde imas previse suma bez pravljenja dodatnih problema resava stvar
a mozes da preskocis na FF i automatski na F/2.2 imas 22cm DoF i mogucnost da odvrnes blendu do 1.2 gde jos uvek imas 11-12cm sa kojima moze da se radi ... i na F/1.0 imas bas 10 do 15mm dublji DoF nego na kropu sa F/1.4 .. da ne spominjem da ce FF imati i mnogo veci range za povecanje ISO-a bez unosenja suma
Tako da ti se vise isplati da predjes na FF senzor (sto nije veliki novcani skok) nego da kupis 20x skuplje staklo koji ce da moze F/1.0 umesto F/1.4 ili 200x skuplje staklo od onog koje moze F/2.2
O tome pricam, to je deo koji ja nisam sebi stavio na papir "na vreme", meni je u startu crop bio samo "uzak", nisam kapirao koliko me limitira DoF-om, ali sam realnu razliku shvatio tek kada sam se vratio na full frame (jer dok sam bio na SLR te razlike nisu bile toliko evidentne jer je mnogo velika razlika bila u tome koji film kupis)
sve ima svoje, na 200mm ako fotkas nesto na 20m daljine F/2.8 totalno ima smisla jer je DoF 1.7m sto je dovoljno da uvatis sta oces a daje mnooogo vise svetla od malo jeftinijeg F/4 ciji DoF od 2.4m ne pravi neku ozbiljnu razliku ali manjak svetla pravi cudo veliku razliku posebno sto svaka milisekunda expozicije tu pravi problem
svako to staklo ima poentu i zavisno sta hoces da izvedes vazno je da imas mogucnosti, ali kada si limitiran kintom onda mora da stavis na papir sta ti vise donosi i po meni mnogo ti vise donosi prelazak sa crop na FF nego sto ti donosi staklo sa dve tri blende vecom rupom (i obicno x2 ili x4 masom koju neko treba da drzi u ruci, tegli na ledjima) .... e sad jbg, ko slika stvari gde mu je tele vazan, njemu je bolje da predje na sistem koji ima stabilizaciju u telu i crop senzor jer ce ustedeti boga oca na staklima, ali to su vec specificni slucajevi, meni za moje koriscenje uvek vise fali sirina nego zoom
nadam se da sam objasnio zasto mislim da u mom slucaju bolji i veci senzor mnogo vaznije od vece rupe u staklu