@pericha, hvala na detaljnom odgovoru. Ako se neka moja pitanja čine lenjim/besmislenim, to je uglavnom zato što ne stižem da pogledam detaljno kritike i tutorijale na YouTube-u, a svakako želim i lične savete i mišljenja, kako vas odavde sa foruma, tako i nekih ljudi koji se bave fotografijom i kamerom, a koje znam uživo. Tako prikupljam informacije pa upoređujem, zato pitam svakoga sve, pa gledam šta će ispasti.
U međuvremenu sam pogledala kritike i testove za Nikon D5600 i jasno je da je autofokus očajan ako se subjekt iole mrda, tako da on otpada, hvala na tom upozorenju. Ja jesam naučila da radim s manuelnim fokusom na analognom aparatu, tako da ne verujem da bi to bio neki problem, ali je zametno i ne vidim zašto bih pristala na tako lošu odliku. A i ovo što si pomenuo oko menjanja blende i modova kod Nikona mi iskreno zvuči bespotrebno komplikovano.
Takođe, hvala što si pomenuo kvalitet fotografije, vidim da se na internetu dosta o tome raspravlja i da je uglavnom presuda da Nikon ima manje šuma i bolji dinamički raspon, ali sva poređenja koje sam ja videla su - što ti kažeš - neki ekstremni primeri, dizajnirani da testiraju granične performanse, a ne neki uslovi koje zapravo mogu da zamislim. Dakle, suštinski je kvalitet fotografije veoma blizu za većinu situacija u kojima ću fotografisati i snimati, ako sam dobro shvatila?
Eto, zahvaljujući tvojim i još nekim savetima i onome što sam pronašla od testova i kritika, manje-više sam se odlučila za neki Canon. Pogledala sam ove koje si mi ti predložio, ovaj 80D mi malo iskače iz budžeta (bar novi, a verovatno i polovni malo), a nisam ni sigurna da li mi je on baš odgovarajući za prvi DSLR. Znam da si rekao da su Canonovi mnogo lakši za korišćenje od Nikonovih, ali svuda po internetu vidim da se on smatra enthusiast-level aparatom i da najbolje funkcioniše kao midrange zamena ili korak dalje od prvog DSLR-a. Međutim, ovaj 700D mi se više uklapa, a pritom mi je još jedan drug predložio 800D, koji mi se čini još bolji, a okej mi se uklapa u budžet, toliko koliko eventualno treba za njega mogu da dodam. Pošto ti koristiš Canonove aparate godinama, reci mi, da li misliš da vredi da uzmem 800D i da li je dobar za početnika? Hvala unapred!
P.S. Nisam sigurna oko MILC aparata da li uopšte vredi da ih uzimam u obzir, nije mi jasno šta konkretno dobijam njima osim što su eto kao lakši i sitniji malo, što meni nije baš bitno.
P.P.S. Ako neko ima predlog nekog sajta gde su najpovoljniji aparati i oprema, bilo da prodaje nove ili polovne, molim vas da ih navedete, pa ću ja redom sve pogledati.