Ne, nisam gledao nikakve prikaze... to je moj utisak nakon letimičnog čitanja komentara po raznim sajtovima. Ništa validno i oficijelno. Vidim samo da mnogo njih nešto gunđa i sahranjuje Nikon Z, a neki od njih su bili nogama i rukama Nikon fanovi. Može biti da je u pitanju kiselo grožđe ili efekat preletača na drugi brend (koji god).
Najiskrenije, potpuno nemam pojma ni o jednom, ni o drugom. Znam samo da startna pozicija ne ide na ruku Nikonu, jer su bili izgubljeni kao guske u magli sa serijom 1. Canon, iako inferioran po mnogim parametrima, sa svojim EOS M sistemom je uspeo da se nametne iz pozadine, direktno na prodajne top liste. I sa prvog mesta je potisnut tek nakon što su konkurenti izbacili tipa 28 modela u dve godine. To je zasluga jakog brenda, u to nema sumnji, ali je isto tako zasluga i do savršenstva dovedenog interfejsa i komandi, koje svaki laik skonta u roku od 15 minuta.
Meni u celoj ovoj C/N MILC priči smeta to što sam nekako siguran da je cela ova ujdurma iznuđen potez, a ne nešto proisteklo iz uverenja i planova za postizanje nečega boljeg. Shvatili su da će proći kao Kodak, pa vele "ajd da probamo nešto, šta god". I eto, probaše. Tek neka sledeća generacije će biti dovoljna da se pomeri ugao posmatranja i sagledaju namere i potencijal.
Sve u svemu, videćemo. Jesen je pred nama, pa onda Black Friday, pa NG, najave, novi modeli, eto i Panasonica, Fuji tera svoje, Sony takođe... ko zna šta nas sve čeka... jedino je izvesno da cene neće dole.
Pozdrav