Lepo odmah da uzmeš Lightroom. U lightroomu su ti alati u principu poređani po redosledu upotrebe. Takođe senke vrlo lako ispraviš alatom za lokalnu ispravku, a takođe i belinu zidova na koju je Periša ukazao.
Uopšte ovih dana loše je svetlo, jednostavno je zajebano za fotografisanje.
Ja ne znam kanon, pa drugi mogu reći koji parametri idu za određenu vrstu fotografije.
Kod Lightrooma imaš odličan alat za oštrenje gde oštriš samo ivice a ne sve detalje, kad uvežbaš bude mnogo bolje nego u fotošopu.
Pominješ kadriranje. Pa ako si želeo samo zgradu sa delom stepeništa onda odmah hvataj samo to, ako objektiv ne dopušta, predaleko je, ondak ne snimaj. Odvikni se od kropa, navikavaj se samo na minimalno obrezivanje da popraviš kadar. Znači moraš prići objektu i uraditi odgovarajućim objektivom.
Pokušaj da fotku prvo odrašiš u Lightroom-u, pa je prebaci u PS da doteraš vibrance i saturation, ako treba sa treschold uradi belu i crnu, i ako postavljaš na veb onda u dva korak smanji fotku i oštri po uputstvu.
Ponavljam, 80% je svetlo, ne mislim na količinu jer to je bespogovorno, već na sadržaj spektra dnevne svetlosti. Ne pamtim kad je dnevno svetlo bilo čisto i prozirno sa svim bojama, skoro.