Sta da kazem sem da je nasa zemlja ubedljivo zemlja sa najvise ''strucnjaka'' u raznim oblastima po glavi stanovnika. Ovi ''strucnjaci'' sto drze radnje ili ''profesionalno'' rade slikanje ili ti zive od toga kako god, su sa znanjem generalno na losem nivou, recimo ja radim samo Nikone ne znam to ili ja imam Canon ali nemam taj ne znam sad to kako sta tacno i slicno, kao da si mu doneo vrsalicu pa sad se cudi, princip je slican sve je to tu negde a ti ako dobro poznajes materiju ne bi trebalo da ima problema bar ja to tako vidim, ali danas se kod nas svako ko kupi aparat i krene da slika naziva fotografom...
Elem aparat je pogledan i to sve deluje korektno su reci coveka koji ga je probao, broj okidaja proverio nisam iz razloga sto na camerashuttercount.com mi izbacuje ''Your camera doesn't add shutter count information to images.'', a koliko vidim aparat prima mini usb konektor a ja takav kabl nemam za sada samo imam mikro da bih mogao da povezem aparat sa racunarom i instaliram neki program vec koji ce mi reci vezano za broj okidaja. Za bateriju i punjac sam posalo upit Canon-ovom timu koji se brine oko toga to jest da li su originalni, posto ja za bateriju ne mogu da protumacim jako mi je cudna situacija.
Uputstvo sam procitao no previse opsirno i previse zakomplikovano, dosta nejasnih termina i funkcija kao sto su recimo, pregled dubinske ostrine, podesavanje korekcije ekspozicije, balansa belog, blica..., automatska optimizacija osvetljenosti, zakljucavanje AE, vreme merenja svetlosti... U praksi sam ga probao po danu, jer za noc upravo jurim da kupim neki jeftiniji stativ pa cim to nabavim probacu i nocno slikanje samo ne znam ni sam kako kada mi ni dnevno nije jasno.
U principu naisao sam na sledece nejasnoce prilikom slikanja, recimo fokusiranje se vrsi dosta brze preko vizira nego preko ekrana, ali bas dosta brze ja peferiram preko ekrana jer sam tako navikao nekako mi lakse ali ajde sad to i nije tolika zamerka. Bitnije zamerke su fokusiranje objekta slikao sam neke slike i recimo slikam krusku ili lampu nebitno je i umesto da mi ceo objekat bude fokusiran i izostren on recimo fokusira jedan deo drugi mi nije izostren... Pokusavao sam i preko vizira da one tacke za fokus kako god da se zovu podesim da ne bude u centralnoj tacci ali ne vredi kada podesim fokus na svim tackama isto dobijam, primer sam okacio, znaci jasno se vidi da je samo deo od slikanih objekata jasno izostren a ne celi.
Imam jos problema sto se tice slikanja i pokazivanja stvarnih detalja ali to racunam da je zbog toga sto slikam napolju a na beloj pozadini pa svetlost se reflektuje od beo carsaf i to nije predstavljeno zaista kako i jeste.
U video modu znaci katastrofa ljuta nisam ni sanjao da ovaj aparat nema automatsko fokusiranje kao kompakti ili mobilni telefoni, moram svaki put da pritiskam dugme da bih nasao odredjeni fokus, uzgred kada se to radi na snimku se cuje okretanje tog prstena ili kako god i to lepo, a i kada se to radi menja se svetlost znaci u tom trenutku slika postane dosta svetlija ili tamnija ( ne znam od cega ovo zavisi ) i onda kada fokusira vraca se u normalu.
Za sada idem da trazim da kupim stativ neki jeftin ali buduci da mi ovo ni po danu ne ide ne znam kako ce tek to po noci ici, sa kompaktima mi je bar po danu islo...