To mu dođe ista cena. Kit objektiv 18-55 IS je oko 50E.
Rekoh 40D jer ima skoro duplo brži rafal, bolji AF, bolji view finder, veći grip, statusni displej, podešavanje WB u Kelvinima, sRAW, itd.
To je meni falilo na 500D. Posebno relativno mali grip od koga me je bolela ruka posle duže šetnje sa 18-135. Već 600D sa 3mm većim gripom je bolji, a 40D kao saliven sa rukom. 500D se takođe nije proslavio sa senzorom pa ima malo više sitnog luma šuma u jpegu, što može da ima neki šmek
Od njega je samo 50D gori. I pored toga 500D je odličan aparat i pomalo podcenjen od onih koji ga nisu koristili.
Jednostavno Canon neke stvari ne daje u klasi ispod, bar u nekim sličnim generacijama. 40D je veće telo i deluje profesionalnije, što i jeste. Pogledaj na dpreview oba aparata i uporedi ih na camerasize.
S' druge strane 500D ima mnogo bolji displej, što sam ti već napisao; slike u jpegu će nešto bolje izgledati, pogotovo high ISO. Ima HDMI izlaz. Manji je pa može da stane u neki veći džep uz pancake objektiv.
Eto, neću više da pišem da ne budem naporan i da ne ispadne da te ubeđujem. Sam prosudi pa da vidimo neke primere sa novim telom.