Fizika je takva i ne može mnogo dalje.
ne bih se slozio
posto je ovo daleko od granica fizike gde smo sada sa foto senzorima, ja se samo bojim da njih zabole i da je to osnovni problem .. i za termalne kamere su pricali kako ne moze to jeftinije, kako ne moze veca rezolucija, kako .!. kako palac .. izasao seekthermal sa 100$ kamerom sa vecom rezolucijom i boljim karakteristikama od 3000eur kamere ... par meseci posle njih flir (lider u termalnoj fotografiji koji je pricao kako "ne moze jeftinije, limiti, fizika, {^} materine.." ) izlazi sa kamerom od 300eur ... sad odjednom moze ... godinu dana kasnije seek izlazi sa 30% boljim i brzim senzorom, flir izbacuje sledecu generaciju .... i vidi, odjednom moze ..
slicna prica i sa obicnom fotografijom... sto se fizike tice, vidi, mi imamo 3d printer koji stampa nanoscale objekte
100x100 mikrona je ova fotka:
tako da smo mi daleko od fizike ovde ..
osnovno pitanje je temperatura, sve to treba da se hladi, sa povecanom temperaturom raste sum etc etc ... ali evo ti pogledaj GPU svet, moja nova 1080 kartica trosi cudo manje struje i cudo manje se greje od prethodne ... zasto - nova tehnologija izrade procesora ..
fora je sto niko nema cohones da napravi ozbiljan pomak, bole ih .!. da rizikuju, ulazu u r&d ... ili sto je najgore .. verovatno imaju vec novu tehnologiju ali cekaju momenat kad ce morati da je izbace, a do tada, przite se pajseri i dajte kintu na sitna unapredjenje, wow u 2016 godini dodali smo touch screen vidi sto je fancy
... stavili smo i wifi i gsm, ono sto vecina ostalih uredjaja ima vec 10 godina, evo mi smo vam ucinili, dajte nam 4keur ...
ako gledamo samo sum, sum na termalnoj kameri npr je UZAS to je navodno "neresiv problem" i skupo "resenje" je termostabilna podloga sa turbo uparenim termoparovima koji primaju signal, i zato imas kameru rezolucije 32x32 posto upariti idealno soma termoparova naravno da predstavlja problem ... i onda se pojavi neki inzenjer koji im kaze da su svi pajseri i doda plasticni poklopac i mali solenoid, zatvori blendu idealno crnim poklopcem, odradi rekalibraciju, i onda fotne ... i wow, odjednom nema suma .... i na IR-u koji je uzasan sa sumom to uradi na svakih 25 frejmova iliti ~ jednom u 2 sekunde .. zamisli da ti na iso milion na dsl-ru frame rate padne na ~1 okidanje u sekundi, namestis aparat, kliknes da slika, on skljocne kalibraciju pa skljocne fotku koja na iso milion ima suma kao sad na iso 800 ? kapiram to bi ti bas bio veliki problem sto u mrklom mraku fotkas sa samo 1fps
...
ili da imas "dodatak" za hladnjenje aparata ... u doba kada je heatpipe dostupan svima i koristi se skoro u decijim kineskim igrackama, da imas rupu nazad na aparatu, ko sto imas steker gore za blic, imas sa strane da butnes "ladnjak" i onda pusti firme da prave ladnjake, ti samo omoguci pristup za heat pipe po standardu ... u velicini prosecnog blica moze da se napravi hladnjak koji ce da hladi 200W to je dovoljno da ti spusti temp senzora na ispod nule ako treba ...
etc etc etc ..
daleko smo mi od "fizickih" limita sto se tice suma ... imamo fizicki limit sto se tice velicine, jbg ako hoces klasicne opticke elemenete lens mora bude toliki pa da ga ... par procenata tamo vamo ali to je to ... mada i tu, sa fresnel socvivima mozes da umanjis masu i velicinu objektiva za 2-3 reda velicine, mozda i vise .. sad naravno, danasnja tehnologija ti ne omogucava da izrezes fresnel dovoljno kvalitetno da dobijes dovoljno ostru sliku, ali to nije "fizicki limit" to je limit nase tehnologije danas ..