Ćao. Aj da vam prevrnem želudac sa još jednom ovakvom temom. Predstaviću vam svoj slučaj. U fotografiji uživam godinama unazad, uglavnom sam do sada fotkao sa digitalcima i nisam razmišljao o dlsr dok nisam bio 100% siguran šta želim da slikam i isto tako da želim nešto više od mašine. Tu je nastao problem i postao sam pravi slučaj za posmatranje. Nedavno sam završio teorijski kurs o fotografiji, jer me je, pored praktičnog dela, zanimalo "kako to sve radi". Tada sam rešio da uzmem prvi dslr i ubrzo shvatio da je bilo bolje da počnem da se drogiram. Kombinacija je 100, izbor je veliki, budžet ograničen na oko 300e, s tim što može da sklizne gore dole.
-Volim arhitekturu, stare građevine.
-Balavim na crno bele slike, portrete (ovo malo zvuči pogrešno)
-Volim svemir, puno zvezdano nebo.
Svaki aparat je dobar, znam to. Ali eto takvi smo da želimo za svoje novce da izvučemo najbolje, iako su razlike zanemarljive kada je reč o nekoj istoj klasi Nikona ili Canona. Shvatam ja to. Da li ću ja primetiti razliku na slici jer je veličina senzora jednog aparata za muvinu dlaku veća od drugog? Ne. Ali želim najbolje za novac koji imam. Barem na papiru. Ostalo je na meni kako ću i da li ću to najbolje iskoristiti.
Elem, sirotinjkski budžet od ~300e za telo + kit. Svašta se vucara po oglasima. Da li nišaniti recimo slabije telo Canon 550D + kit + plastik fantastik (moglo bi da se ugura u 300e) ili ići na varijantu tipa D3300 ili D5100 + kit? Viđam D3200 + kit za oko 330e novo u garanciji. Jednostavno, šta pazariti za 300e?
Legnem da spavam, pa dva sata češljam oglase. Ustanem sabajle, pa uz kafu haluciniram o veličini senzora, o bokeh-u, o golim ženama kako ih slikam. Blizu sam neke mentalne ustanove, tako da pomozite da ne pređem na mračnu stranu. Živi bili.