Kod plavih mačaaaka je problem što mnogo reflektuju svetlo. Ruski plavi mačor moje cimerke je na fotkama bio roze, tirkizan, žućkast i narandžast. Zavisi od podloge.
U mojim očima, te mačke su sivoljubičaste. U senzorovim... neće može.
Gledaj da radiš samo s jednim izvorom svetla, jer mešanje dva različita vajt balansa na takvoj mačCi može da jako ne izgleda dobro. Rad sa blicem ume da bude ok, ako dobro izbalansiraš ambijentalno i bličevo svetlo.
Pozadina na prvoj fotci (i svim njenim kropovima) je mLogo nemirna. Uz to je i preeksponirana. Mislim da je čak i mačka preeksponirana jer, paaa... koliko se ja razumem u plavičaste mačke, oči ne treba da im budu toliko svetle. Naročito ne ako su u senci
Takođe: fokusiraj na oči! Ako se životinja mrda pa tipuješ da ćeš promašiti, digni iso i zavrni blendu, kako bi imao više wiggle rooma. Also: slikaj u rafalima, sa nekoliko fotki po sekundi imaćeš mnogo više materijala da odabereš uspeli snimak. Kad radim rafale, a nisam siguran za fokus, ja se još i njišem napred-nazad, kako bih ga ubo bar na jednoj fotki
VEOMA PROFESIONALNO, ZNAM.
Takođe: 1/60 je, što se mene tiče, previše ambiciozno za nešto što se mrda, mislim da bi na 1/125 izgledalo bolje. I ne bi sve gorelo.
Dečija igračka iza jako smeta. Jer, pozadina je dovoljno bokehična da ne daje nikakav kontekst subjektu, a kadar je kao da taj kontekst vrišti na tebe. Al' opet, nedovoljno jasno.
Sledeći put u istim svetlosnim uslovima pokušaj da fotkaš mačku odozgo, iz ptičije perspektive, i zovni je da pogleda u tebe. Tako imaš ceo taj deo poda u fokusu pa guraj konteksta do mile volje
Nemoj previše izvlačiti senke na mačCi, pošto onda krzno izgleda masnjikavo (moja mačka je crna i često mi se to dešava). Ok je malo više teksture, ali previše teksture baš i nije
Takođe, treća varijanta je preoštrena.
Što se monohromatskih varijanti tiče, na njima mačka izgleda još preeksponiranije. Meni smeta toniranje, ali to sam samo ja
Pokušaj da razmišljaš o fotki mačke kao o potretu, šta želiš da isključiš sa fotke a šta obavezno da uključiš, i šta želiš da ispričaš fotkom. Zvuči kliše ali ni na jednoj fotografiji mačka ne izgleda kao predator
a to je bila crta koju si imao potrebu da pomeneš u temi...
Fotkanje životinja ume da bude nezahvalno ali i jako zahvalno. Ako zatreba inspiracije, ovaj lik je sjajan:
https://500px.com/zoranphoto