Na graničnim kapacitetima RAM-a, 32-bitni win radi bolje od 64-bitnog. Marketing je učinio čudo i sad svi trpaju 64-bit OEM na sve i svašta, pa radi mnogo gore nego što mora. 64-bitni OS, kao što je Arhi već opisao naširoko i nadugačno, NE DONOSI veću brzinu i stabilnost, nego donosi nešto što tipičan home-user niti ume da iskoristi, niti zna zašto to tako radi. U pitanju su načini obrade informacija... što bismo rekli - "ispod haube" je drugačiji, a u realnom radu, ako se nema barem 6-8GB RAM-a, 64-bitni OS je onda samo teret.
Inače, moj trip sa PS-om i gutanjem RAM-a, koje se javlja ničim izazvano posle godina normalnog funkcionisanja na istoj konfiguraciji, je da su tu neka nečista programerska posla. Arhi, kao najstručniji u tim vodama može da pojasni na šta mislim (ako ga ne mrzi), ali nekako bih rekao da je upravo to u pitanju - "planirano zastarevanje". Kad može sa HW-om, sa SW-om može 10x lakše. Prosto, komp ti je spreman za odstrel i nije čudo da PS počinje da se glupavi posle nekog vremena. Jednostavno, iako sam baš, baš dobro upućen u celu problematiku, ja drugog objašnjenja nemam, budući da imam veoma slična iskustva sa sličnim konfiguracijama. Jednostavno, neobjašnjivo mi je kako nešto danas može da radi kako treba, a sutra neće skoro nikako. Naravno, podrazumeva se da je sve ispravno.
Inače je istina i ovo za Win10 - poprilično bolje raspolaže resursima, pa sam imao priliike da vidim neke nove računare sa samo 2GB RAM-a koji rade normalno, dok ja muku mučim sa nekim svojim matorim mašinama koje na Win7 ne žele ni sa 4GB da rade ono što od njih tražim (situacija je specifična i upgrade nije opcija u tim konkretnim situacijama), a sa Win10 prosto lete. Na žalost, Win10 mi nije opcija na njima, pa sam morao da ostavim Win732.
EDIT: Mala digresija, sa naročitim osvrtom na Arhijevu priču o DTP-u u periodu '95-2000 godina... na čemu se tada radila ozbiljna priprema za sumanuto velike formate... ja nisam siguran da bi na dašanjim, čak i natprosečnim mašinama, to prošlo toliko glatko. Fazon je u tome da ni apetiti nisu porasli - ja sam tada radio sajamske plakate, koji su bili veći nego klasičan bilbord, rađeni su u ogromnim rezolucijama, uvoženi/izvoženi TIF-ovi i postscript-ovi, rađena separacija za ofset i u nekoliko lejera... drugim rečima, ništa se danas ne radi komplikovanije, nego što je tada, a ipak je tada to bilo moguće odraditi i sa par MB do par stotina MB RAM-a, a danas mašina hoće dušu da ispusti za isti posao. Pa sad, ili tu neko nekog pravi budalom, ili su aplikacije same sebi svrha.
Pozdrav