@maxa151
Pa baš 7D je potpuno pogrešna mašina za poređenje. Ako ti je promaklo, on upravo i spada u Pro segment. Ne znaš šta se može njime, a ne može sa MILC-evima? To samo znači da nisi kupac za 7D. Svako će ti odavde lako odgovoriti na to (i bilo koje slično) pitanje.
Toliko o babama i žabama...
@Stalker
Neka od pobrojanih stakla nisu namenjena MILC-evima i užasno loše rade na većini istih. U periodu kad sam najviše bio zagrejan za Oly, dobro sam se raspitao. Proveri, videćeš i sam.
Prostora za unapređenje i dalje ima. Oly i Fuji su najkompletniji, pa ipak prosto ne nude rešenja koja su tako prirodna za jedan FF ili APS-C DSLR. Po svemu sudeći, neke objektive nikad neće ni ponuditi, jer nemaju rezona. Valjda je svima jasno da je objektiv poput nekog dalekometnog prajma ili zuma, prosto nemoguće lagodno koristiti na (pre)malenom telu. To jeste jedna od situacija, ali je mnogima bitna. Onima kojima nije, na njih se i ne odnosi.
Ali tada opet dolazimo do one stare priče - šta je kome (subjektivno) bitno. Neko za po gradu koristi Smart Fortwo, a neko Toyotu Landcruiser. I pazi - svaki od tih vozača može da ti nađe milion opravdanja za svoj izbor.
Moje lično mišljenje je da je već dugo (praktično od samog početka) Fuji najozbiljniji sistem. Da li je i najpotentniji? Verovatno ne, jer ne ostavlja puno prostora za kombinatoriku (format senzora itd), ali je definitivno formiran mudro, s naročitom pažnjom u pogledu detalja.
Oly je (opet po mom mišljenju) odmah iza. Sony za kojim svi balave (tržišno gledano) je sistem koji je kratkog daha - tačno do onde, dokle Sony ne odluči da napravi neki salto-mortale i izigra kompletnu korisničku bazu. Ne bi im bio prvi put.
Canon može da napravi lom, ali (opet po mom mišljenju - pogrešno) vaga da za to još nije vreme. Oni koji sumnjaju u njihovu sposobnost, trebaju samo da provere prodajne rezultate relativno stidljivog EOS M sistema, koji je do nogu potukao sve ostale, dok god je bio aktuelan.
Nikon i Pentax mi deluju skroz bezopasno, jer su u startu izabrali preglup format senzora. Oni su totalno nespretno zaključili da je izmenjivost objektiva ključna prednost MILC-a, a zapravo je to veličina senzora.
Izvinjavam se za trolovanje... nisam prvi počeo.
Pozdrav