Meni ovo izgleda kao nešto što je proizašlo iz potrebe da se po svaku cenu napravi nešto drugačije pa taman i naopako...
Ovo generalno nije novo i drugacije iz prostog razloga sto ovo postoji decenijama. Trebalo bi da vidis kako izgleda trazilo kod Lajke M3 iz 1954. godine, pa da povuces paralelu sa ovim danasnjima. E sad, napredak kod ovog trazila jeste dodavanje elektronike u njega, odnosno dobijanje hibridnog pogleda kroz trazilo.
Mali ekran u donjem desnom uglu, pomaze pri radu sa manuelnim staklima... sto ne mora nuzno da znaci upotrebu starih stakla preko 20 godina, nego i ovih novijih, a koja nemaju AF,... voigtlander, zeiss, leica, samyang....
Ovo je tacka gde bilo koji dSLR apsolutno gubi svaku bitku. E sad, moramo uzeti u obzir i cinjenicu da dSLR nije toliko okrenut ka MF staklima kao milcevi, tako da i ovo poredjenje nije bas svrsishodno. Naprosto, hibridno trazilo je odlicno resenje za milceve, i to je to.
Dalje, ovo trazilo ne daje pogled kroz objektiv, vec kroz rupu na levoj strani, sto po prirodi stvari odmah stvara i paralaksu. TO se kompenzovalo koliko se moglo, i to odlicno radi.
Generalno, Fuji je trenutno jedinstven sa svojim trazilima, a negativnom stavu prilicno kumuje i to sto vecina kriticara ovog trazila nikada nije ni pogledala kroz nesto slicno. Naprosto, to treba videti i na osnovu licnog utiska pricati... a ne napamet.
Pravo da ti kazem, jedva cekam da bacim oko kroz njega, a ono sto je najslicije (90%) tome je trazilo kod Fuji X100t, koje me je odusevilo. Ljudi su dosta skepticni dok licno ne bace pogled kroz njega, a veruj mi da nije bilo osobe kojoj sam pokazao to trazilo, a da nije na kraju rekao... bukvalno: Jbt, nisam ni sanjao da je ovako ludo i dobro!!!
Ljudima ni dan danas nije moguce docarati kako radi trazilo iz pomenute leice m3, koje se uz minimalne korekcije nalazi i u danasnjim aktuelnim lajka fotoaparatima. Ne znam kako da ti docaram, ali 2/3 dSLR aparata ima bukvalno SMESNO trazilo u odnosu na lajkino. A ovo Fujijevo je ovim hibridnim pristupom napravilo korak dalje.
Naravno, o ukusima ne vredi raspravljati... ali ako sam nesto naucio poslednjih par godina, jeste da se pretarano ne zalecem sa utiscima, bez da sam licno pipnuo to o cemu pricam. Cinjenica jeste... da se jos uvek umem kriticki poneti prema necemu sto nisam video, ali veruj mi ... toliko sam se puta iznenadio i promenio misljenje nakon sto sam se licno sreo sa tim primerkom.