E pa to si ti Bare nešto žestoko pobrkao. Ali ono BAŠ, BAŠ!
Upravo je ON rekao da to NIJE naučno utemeljeno i da mu nije jasno na osnovu čega tvrde da jeste, budući da je metodologija tajna (iako tvrde da je javna, a nigde nema preciznih uputstava kao reprodukovati test uslove i parametre, što je u osnovi značenje reči "metodologija"). Kačio sam linkove sa tim njegovim izjavama i ovde, tako da... potraži.
Dalje, sadašnja priča o DxO se povela zbog upadljivog odsustva bukvalno svakog senzora i/ili objektiva od kojeg se očekuje nešto veliko. Obrazloženje zašto nema Fuji senzora je nešto najbljutavije i najneuverljivije što sam ikada pročitao. Ono samo veoma neinformisana osoba može da proguta. Pokušavaš da ih odbraniš, ali veruj mi na reč - ne ide ti. Sve je to veoma šuplje, baš kao i priča o normalizaciji je totalna budalaština, jer se za različite poslove koriste različite rezolucije. Ne možeš visokorezolucijskom senzoru izbiti glavni argument i onda ga kao porediti sa nekim koji ima daleko manje MP, aman!
Ne znam sa kojim ljudima iz kojih branši si pričao, ja sam u štampi bio aktivno dugi niz godina... od dizajna, preko separacije, pa i same štampe na ofsetu i situ, drndao se sa osvetljivačima (to se još zove i Image Setter) itd... dobro mi je poznat ceo proces i šta se kad radi, pa ne moram barem o tome da slušam koješta.
Ako uzmeš da štampaš plakat velikog formata, ne postoji ni teoretska šansa da ti za to u nativnoj rezoluciji bude dovoljno ni 150MP, pa se zbog toga radi ekstrapolacija, koja je najčešće dovoljna. E sad, ako uradiš ekstrapolaciju sa 50>150, daleko je manji gubitak kvaliteta nego sa 12>50. Shvataš? E baš zato se ne može teoretisati na tako nefleksibilan način i ocenjivati nešto na osnovu nekih imaginarnih potreba. Ko štampa klasične 10x15 i 13x18 formate, njemu svakako tih 36 ili 50MP ne znači ništa, ali to je POTPUNO IRELEVANTNA informacija kada se priča o IQ-u senzora. Da li je moguće da ne razumemo ove stvari?
Osim toga, pomenuo si "maksimalni kvalitetni ISO". E vidiš, i to je za mnoge potpuno irelevantna stvar, a godinama se uzima kao gotovo najbitnija. Pa MF senzori svi odreda imaju loš ISO, pa su ipak najbolji za ono čemu služe. Svaki pokušaj da u istu pregradu ubaciš gomilu veoma različitih proizvoda i tako ih klasifikuješ, mora biti osuđen na propast. I to je to. Najviše volim onaj čuveni argument "možda DxO i nije savršen, ali bolji trenutno nemamo". Naravno da nemamo, kad se niko s 2 grama mozga ne bi setio da radi nešto toliko besmisleno, a u praksi neostvarivo.
Pozdrav