@Goshke
Nikada ja ne razmisljam jednosmerno, samo sam pokusa da rezimiram da li sam dobro shvatio sta mi je receno, izgleda da nisam
"U sustini - blic ti dosvetljava subjekat a ostalim parametima utices na pozadinu."
Zbog ovoga sam i kupi blic i tako nameravam da ga koristim, ostalo pitam posto ne znam, a iz pedesetak fotki koje sam sinoc napravio zakljucio sam i ostalo sto si naveo, al me je ova Daliborova fotka zbunila pa sam zato postavio pitanje, a sustina je da su kod njega bili takvi uslovi pa je mogao sa navedenim parametrima da napravi dobru ekspozicju...
Meni je blic potreban da dosvetli subjekta u fokusu, pre svega senke koje nastaju zbog loseg svetla ili preko dana kada je u pozadini suncano nebo, tada je tesko napraviti dobru ekspoziciju bez da se nesto zrtvuje ili nebo ili senke, ni jedno ni drugo nije dobro preterano korigovati u obradi, ovako racunam da cu imati dobro osvetljen model uz dobro eksponirano recimo nebo u pozadini
Poslednje fotke koje sam postavio u svojoj temi portreta imale su taj problem, ekspozicija nikako nije mogla da bude doboljno dobra i za pozadinu i za model, ja sam pokusao da nadjem neko srednje resenje, ali nisam uspeo pa su morale seneke debelo da se izvlace itd...