Meni se svidja #1 i #3
Za cvece nisam ekspert pa ne mogu da delim savete.
Kod insekata si koristio zatvorenu blendu (velike f/brojeve) da bi dobio veci dof i to podrzavam pogotovu kada su insekti aktivni. Pcelicu si super uhvatio u letu, ima tu dosta dubinske ostrine i fokus je na mestu. Kritika ide na kompoziciju i na neke detalje (pixele ili sum) oko pcele koji su nastali ili usred selektivnog preostravanja ili je fotka bila tamna u originalu pa si kada si je dosvetleo u fotosopu doslo je do tih nusefekata.
Treca mi se svidja iako je kadrirano odozgore jer se lepo vidi ponasanje pcele dok se hrani. Dof je kako treba kao i fokus, a i svetlo je ok. Ne svidja mi se sto je fotka blago stresena. Razlog za to je brzina 1/60 i pretpostavljam fotkanje iz ruke. Moj savet svima je da se najvise obrate paznju da brzina okidanja bude velika, odn. dovoljna da fotka bude nestresena i to je najvaznije. Ostalim parametrima se igrajte. U principu sledeca vazna stavka je dubinska ostrina i treba pritvoriti blendu da bi bilo dovoljno dof-a da je insekt dovoljno ostar. Na kraju dolazi ISO kojeg mozete bez problema dizati do 800 za krop tela, odn. 1000 za FF tela. Bice malo suma, ali je to najmanja steta u odnosu na prva dva podesevanja koja sam vec pomenuo. Cak iako je slika pri takvim podesavanjima podeksponirana to je moguce srediti u fotosopu. Za razliku od toga stresena fotografija se ne moze popraviti.
Bas sam se raspisao, ne zamerite