Dalibore, ti i ja kao da pricamo mandarinski kad treba nesto rascistiti
Igore, da ne idemo pod konac. Ja prvi ne koristim jednu tehniku (alat) i ne ogranicavam se, bas sam naprotiv rekao. Sve zavisi sta hocu da postignem, koliko vremena mi treba, da li vredi truda (recimo, za 90% posla ti treba 10% vremena ili obrnuto), nekad koji mi daje vecu kontrolu itd... Gledao sam i Juliju i Michael-a i jos bar 10 ljudi koji rade FS i svaki ima nesto svoje posebno. Stvarno mislim da zavisi od preferenci, potreba, vremena i svrhe i na kraju tvog izbora.
Svaki retuser ce ti reci da isti ili jako slican rezultat mozes da dobijes na bar 5 razlicitih nacina. Na tebi je da izaberes koji.
Mislim da u sustini govorimo iste stvari. Ti sa tvojim svetlom, color chekerom i nasminkanim modelima imas potrebe da radis tako, ja sa nenasminkanim modelima, prirodnim svetlima razlicitih boja imam potrebe za necim drugim...
Ja sam naucio mnogo tehnika za landscape, koji radim vise, ali ih ne koristim u 99% slucajeva. Dobijes 95% obrade koju hoces i shvatis da za tih dodatnih 5% ti treba jos 100% vremena... kad budem radio za klijente, mozda... i to samo ako ce klijent da primeti tu razliku od 5%