Hmmm... bio bih oprezan oko ushićenja sa ovim staklom, pošto spada u tip stakla koje ljude deli na one koji će ga mrzeti i one koji će ga obožavati. Razlozi se kriju u ovome:
The world's lightest fixed focal length (prime) telephoto lens with a focal length of 300mm and maximum aperture of f/4, achieved with the adoption of a PF (Phase Fresnel) lens element, a first for NIKKOR lenses
Ovo je tehnika smanjivanja gabarita koju Canon već duže vreme ima u DO (Diffractive Optics) kategoriji objektiva. Karakteristično za njih je da mogu biti manji, jer koriste Frejnel sočivo, ali isto tako su i (po meni) nesrazmerno skuplji, jer kada se radi o istim generacijama objektiva, obično je kvalitativni dobitak nepostojeć, a nusefekti su koncentrični krugovi koji se vide u bokehu. Ranije je Canon imao EF 70-300mm f/4-5.6 DO IS USM i EF 400mm f/4 DO USM objektive, koji se od standardnih razlikuju po zelenom prstenu. I dalje ima 70-300 DO, ali je 400-tka zamenjena mk2 verzijom. 70-300 DO IS sam svojevremeno razmišljao da kupim, jer mi se svidela ideja manjih gabarita, ali sam se smorio sa tim koncentričnim krugovima. E sad, vrlo je moguće da ja to ne bih ni primetio da mi nije skrenuta pažnja. Inače, tada je 70-300 IS koštao 580 €, a DO 1300 (ja sam ga imao za 1000, nov). Pozamašna razlika, koju nisam mogao da opravdam, iako mi se strašno svidelo kako to izgleda u rukama.
Ovde o tome ima više informacija:
LINKNaravno, nije isključeno da je Nikon to bolje odradio, pa jedva čekam da vidim neke rezultate iz prakse, a da nisu zvanični.
Priznajem da i dan-danas razmišljam da li sam se zeznuo što nisam tada pazario DO verziju, ali proš'o voz. To je i tada bila retka zverka, a isto je i danas. Mislim da je to jedini put da sam to staklo video svojim očima.
Pozdrav