da zavrsim sa ovim mozda nekom bude od koristi
prvo neke moje zabune
1. HDMI moze da prebaci sitnu rezoluciju, za ove monitore ga zaboravite (teoretski hdmi max je 2560x1440 sto je rezolucija ovih monitora ali hdmi to tera na 30Hz, ne verujem da bilo ko zeli da tera u 2015toj godini monitor na 30hz)
2. DVI postoji dvi-d, dvi-i, dual dvi-d i dual dvi-i. DUAL NE ZNACI da se koriste 2 stekera !!!!!!!!!!!!!! dvi-d ima samo digitalne kanale (nema analogne, na njega ne moze adapter na 15pinski konektor za vga), dvi-i ima i digitalne i analogne (moze adapter na 15pinski konektor). DUAL ima pinove i u sredini. Jasna slika:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/DVI_Connector_Types.svgOno sto je bitno, nemaju svi kablovi sve pinove, tako da ako imate single dvi kabl ne vredi sto ga bodete u dual dvi port!!
3. DisplayPort MOZE DA SE CHAINUJE!!!!!!!!!!!!! dakle ako monitor ima dp izlaz (kao sto U2715H ima) ide komp u monitor pa iz monitora dalje u sledeci monitor !!!! detalje mozete videti ovde:
http://www.displayport.org/cables/driving-multiple-displays-from-a-single-displayport-output/ ono sto je bitno je opet rezolucija, i displayport ima limit, za 1680x1050 mozete da vezete 5 monitora u chain, dok npr za 2560x1600 mozete samo 2 monitora da spojite u daizy chain (vise nego dovoljno za mene - jos nisam probao!!) inace max rezolucija dp-a je 4096x2160 (moze samo jedan monitor na jedan port jeli..)
4. quadro karte osim sto su skupe nisu nista psoebno ova quadro 410 (nije ni cudo sto mi je vatala prasinu) npr moze da potera ovaj monitor preko DP porta ali ne mozes da pustis full hd film na tom monitoru krene da secka ide ispod 15fps
..
ja sam trenutno vezao U2713HM na dual-dvi-i port na grafulji (Radi full res) a U2715H na display port (saznao sam za daizy chain kad sam vec pustio sve kablove tako da me mrzi sad da mrdam) a ovaj mali 4:3 dell sam spojio na quadro kartu ... videcu posle ako se ne presmorim da izvadim quadro napolje, da ova dva spojim daizy a da 4:3 vratim na ddvi-i
sad, za monitore ... razlika izmedju U2713HM i U2715H za pocetak pri kalibraciji za isti 180lm/cm2 zahtev U2713HM je na 53% dok je za isto to U2715H na 31% !!! ogromna razlika ... to je prvo primetno, 2715H je dosta svetliji (pritom je 2713HM duplo svetliji od HP-a koji sam dao zeni koji je kostao skoro ko taj dell
)
dalje, stvarno je seksi ovo sto je ivica monitora milimetarska, za ovako kad sede jedan pored drugog bas bi znacilo da je i ovaj drugi tako danak
U2715H nema dugmice nego touch senzore, MRZIM TO, dugmici su meni milion puta prakticniji posebno u mraku
U2715H nije dosao ni sa kakvim sertifikatom o kalibraciji (U2713HM je dosao sa sertifikatom)
U2715H NEMA sRGB !!!!!!!! ima samo da odaberes temperaturu (to ima i U2713HM ali ima i sRGB koji je kalibrisan sa sertifikatom)
ovako osim osvetljenja meni deluju isto po kvalitetu slike i po bojama no ja tu stvarno nisam merodavan
evo i test kalibratora mozda nekom nesto znaci (2713hm je namesten na srgb pa preko toga kalibrisan na 6500 2.2 180 a 2715h je namesten na 6500 u meniju pa kalibrisan na iste vrednosti 6500 2.2 180)
zaboravih, U2715H ima samo ove nove fancy stekere
2xhdmi (pojma nemam koji ce mu to kad hdmi ne moze da pusti taj res), displayport in, minidisplayport in, displayport out, usb3.0 in, 4 usb3.0 out od cega je jedan "fast charge" sta god to znacilo
. usb-ovi su na extra nepristupacnom mestu tako da eventualno mogu da se koriste za kamericu ili tako nesto sto se ne vadi i vraca
sapa koja nosi panel je identicna na oba samo je na 2715H siva, isto naginjanje u napred moze vrlo malo pa ko drzi malo visnje monitore (kao ja) mora da podmece nesto pod sapu da nagne monitor napred
kada se monitor digne u potrait polozaj vidljivost levo/desno je isto losa na oba monitora