Canon nikada nece napraviti EF bezogledalni bajonet, vec samo adaptere za kacenje EF staklica na buduci bajonet sa kratkom registracionom distancom. Onda ce predstaviti novu EFM liniju objektiva i EF bratstvo moze da se hebe zauvek. Canon je nekada davno tako slatko odyebao FD korisnike, da ne vidim zasto to sad ne bi uradio, pogotovo ako se uzme u obzir da im se to sada itekako moze! Vise nego ikada! Moralno, ne. Money wise, da.
Canon tek treba da napravi neki sasvim novi senzor, pa da to trzisno testira (a ne da testira trzisne kampanje jbt), pa da vidimo sta i kako ce. U svetu tehnologije stvari se menjaju preko noci. Nokia je imala 44% svetskog trzista u najboljima danima, do pre samo nekoliko godina. Onda je nesto cekala, clanovi upravnog odbora su mudomrsili i plivali u septickoj jami svojih debilnih izjava o buducnosti, sve dok ih ta buducnosti nije oterala na deponiju. Kome to jos moze da se desi!? Pa svakome prijatelji moji, ali bas svakome. Canonu, Nikonu, Jabuci, Sonyju, Samsungu, Proketr i Gemblu, Nestleu. Ko misli drugacije, izvinjavam se na iskrenosti, ali niti dovoljno znanja niti dovoljno zivotnog iskustva... ili to mu nekako dodje isto, zar ne.
Canon/Nikon su trzisni monstrumi, tromi, inertni, sa tendencijom, tako dobro poznatom u korporativnom kapitalizmu da uz minimum ulaganja zadrze svoje trzisne pozicije. Nikakav faking rokit sajens, ali isto tako nikakav faking rokit sajens iz nedavne istorije korporativnog kapitalizma nam govori da se sve to moze promeniti u samo par godina. Ja ne znam da li ce to biti Sony ili Samsung ili faking Epl ili neko danas nama sasvim nepoznat. Ono sto znam i vidim je da NeCanikon kompanije daleko vise ulazu u nove tehnologije, da su hrabrije od onih dinosaurusa i to mi se svidja. Sa pozicije korisnika a ne fanboja, koristim ono sto mi za moje pare najvise odgovara u ovom trenutku, jer zivot je sada, danas a u nekoj fiktivnoj buducnosti! Toliko sam sistema do sada promenio i staklica proturio kroz ruke da mi je svejedno. Jedino sto me interesuje je Best IQbang for buck! A to u ovom trenutku nije Canon, jbg, priznajem. Canon jeste dovoljno dobar ali ne i najbolji.
Sony ce u FF E aromi do polovine sledece godine imati preko 20 i vise nego odlicnih staklica, imace po najavama jedno Pro telo, imace Pro podrsku na glavnim svetskim trzistima, i osigurace sveje trece mesto. Ja se tome radujem jer ce to biti dodatni pritisak na ove dinosauruse da se konacno pomere sa mesta i malo smanje odvratno visoke cene. To bi trebalo valjda sve da raduje.