Stvar je veoma prosta. Ako je kadar dovoljno širok i može se raditi sa većim blendama, a da scena ipak upadne u hiperfokal, onda blenda u lošim svetlosnim uslovima može biti u prednosti. Ni ja lično ne koristim toliko tu tehniku, ali je stvar u tome da ako fotografišeš (recimo) neku panoramu sa obale reke, duža ekspozicija (koju obezbeđuje stabilizacija) će dati muljav rezultat za sve što iole mrda u kadru. Veća blenda će dati mogućnost kraće ekspozicije, pa je lakše smrznuti pokret. Ideal su 2 u 1 varijante, ali to košta.
Koliko stabilizacija utiče - utiče poprilično. Svojevremeno je bilo nekoliko raznih objektiva koji su se proizvodili u obe varijante, a najčuveniji primeri su 70-200L modeli.
Imaš 70-200 f4L i IS verziju istog objektiva. Jeste IS i optički bolji, ali ne baš toliko da je cena dvostruko veća.
Dalje, 70-200 f/2.8L i IS verzija istog stakla. Kod njega je čak i kontra primer. 70-200 f/2.8L IS je nešto noviji i bio skuplji opet poprilično (1050 prema 1760€ u jednom trenutku), a optički je LOŠIJI.
Što se 16-35 i 17-40 tiče... teško je porediti objektive koje deli vremenska distanca od oko 14 godina (ako se ne varam). 16-35 je napredovao u svemu i naravno da je ulaganje u njega isplativo. Istovremeno je pala i cena nekih tehnologija, pa IS sigurno više ne košta kao i ranije. ALI, imaš odlične primere sa malim prajmovima, poput novih 28mm f/2.8 IS i 35mm f/2 IS, koji koštaju sačuvaj bože. U trenutku predstavljanja su koštali po 750-850€, dok su objektivi koje menjaju negde u rangu 200-300€. Skroz nerealno, iako su optički napredniji. I sam Canon je u obrazloženju sumanute cifre za novu 35-icu rekao da je "stabilizacija značajno podigla cenu, ali da je to rezultat poštovanja potreba videografa..." - tako nešto rekoše. Sve i da je to samo opravdanje, ja mislim da bi većina radije uzela optički bolje staklo bez, nego lošije sa stabilizacijom. Ili, jeftinije od dva ista, ako je jedina razlika stabilizacija.
Cela priča se svodi na širok ugao... na širokom uglu zaista može svašta da se izvede bez stabilizacije i mislim da je Sigmina igra bitno pametnija u ovom trenutku, jer je ponudila objektiv koji sveukupna konkurencija trenutno nije sposobna da napravi (mislim na 18-35). Jednostavno, ne znam nikog ko bi umesto 18-35 1.8 poželeo 18-35 2.8 IS. Ili čak 18-35 f/1.8 IS, ali za jedno 2000€.
Gledam racionalno, ne subjektivno. Subjektivno? Ja sam sasvim zadovoljan sa 17-40L na FF-u. Pucam ekspozicije iz ruke kao što neko radi sa stativa, oštrina na FF-u je daleko od svega što bilo koji krop može da ponudi na sopstvenom podsistemu i to je to. Zameniću ga u jednom trenutku za bolje i to je to. Ne nedostaje mi na njemu ni IS, ni blenda. Više mi treba uniformnosti ka periferiji, mada je to i inače retkost na tim žižnim daljinama.
Pozdrav