Tyler, 16-35 f4 je fenomenalno staklo i tu svakako nećeš pogrešiti. Imaš na forumu dosta semplova koje sam kačio sa ovim objektivom pa možeš malo baciti pogled. Oštro kao žilet, sa apsolutno fantastičnom kontrolom aberacija, a + nije ni previše teško. Uz sve to dolazi i stabilizacija kao bonus koja veruj mi, čak i na UWA staklu ume itekako da zatreba.
Naravno u pitanju je high-end staklo koje shodno svom kvalitetu i košta i tu se onda postavlja pitanje - da li je to BAŠ potrebno i da li možda za nijansu slabije staklo koje košta osetno manje nije bolje rešenje? Za nekoga svakako jeste ali ne i za svakoga. 18-35 je takođe sjajan objektiv u svojoj klasi. Izgubićeš 2mm širine što nikako nije malo i izgubićeš fiksnu f4 blendu bez koje ćeš svakako moći i izgubićeš i stabilizaciju. A dobićeš manju težinu i povoljniju cenu. Na tebi je da odlučiš.
Što se tiče 50mm vs. 85mm. Po meni je tu odluka dosta lakša nego u UWA staklima iz prostog razloga što je u pitanju drastična razlika u žižnoj daljini. 50mm je staklo koje je više za neko all arround fotkanje. Znači za skoro sve. 85ica je za razliku od njega znatno uža što je već svrstava pod br 1. u portretna stakla. 50mm 1.8G je staklo izuzetnog optičkog kvaliteta po prilično smešnoj ceni, a 85ica 1.8G je brutalna. To je već perverzija. Ali i cena je znatno veća. Ako ti na 50ici bude zatrebalo malo daljine itekako ćeš imati mesa za krop na 24mpix. Ali ako ti na 85ici zatreba širine, a nema svetla za UWA zumić - prc!
I na kraju koliko god mi tebi pričali i savetovali te ipak je najbolje da probaš sam. Ako nemaš koga u tvojoj blizini i ako možeš doleti do Valjeva do mene i odvojićemo jedno popodne da se malo družimo i probaš svu tu optiku kod mene. Možemo da skoknemo i u studio. Ponesi karticu i posle kući izanaliziraj i donesi odluku sam. To je najsigurnije i najbolje po meni.