Za makro D800, za sve ostalo 5DmkIII.
Za makrofotografiju nije bitno koliko fokusnih tacaka ima, da li je fokus brz i tacan, cak ni ISO vrednost nije toliko bitna jer se uvek moze drzati na minimumu uz jako i ublazeno osvetljenje blicem. Megapikseli su itekako bitni jer omogucavaju dodatno odsecanje i vestacko pravljenje dodatnog uvecanja. Ja koristim D7100 jer ima 24MP ali na krop senzoru sto bi teoretski bilo (24 X 1,5) 36MP za manje novce, nema optički niskopropusni filter pa je ostrina veca. Takodje je manji i laksi. Naravno da D800 ima bolji dinamicki raspon, boje i kvalitet slike, ali se ne isplati za tu razliku u ceni, bar ne za iskljucivo makrofotografiju.
To je prica za nikon sistem. Za Canon i objektiv MP-E65 bi uvek izabrao 5DmkII jer je mnogo jeftiniji, ima samo 1MP manje i zato jer sve ostale prednosti modernijeg brata ne dolaze mnogo do izrazaja kod ekstremne makrofotografije. Prethodno sam imao D600 i bio sam veoma zadovoljan, ali su mi smetale neke stvari. Prva i najvaznija stvar je trazilo i kod D600 je bilo tamnije i to dosta smeta kod fokusiranja jer MP-E65 nema mogucnost autofokusiranja pa sve mora da se odradi manuelno kroz trazilo. Druga stvar je velicina senzora i to ne samo zato sto FF ima bolju sliku vec zbog samog uvecanja. MP-E65 je objektiv koji daje uvecanje od 1:1 pa sve do 5:1, ali kod senzora punog formata. Kod krop senzora sve se to mnozi sa 1.6 pa se tada uvecanje krece od 1:1.6 do 1:8! To je po meni suvise, a to tvrdim iz prakticnog iskustva. Veoma cesto mi se desavalo (kod krop senzora) da insekt kojeg zelim da fotografisem ne moze ceo da stane u snimak vec mu uvek za malo odsecem neki deo tela pri najmanjem uvecanju, a ujedno najvece uvecanje nikad ne iskoristim. Kod FF senzora stvar je drugacija jer tog istog insekta sasvim lepo fotografisem bez odsecanja, a uvecanja do 5:1 mnogo cesce koristim. Jednostavno, iskoriscenost objektiva je mnogo bolja.
Nadam se da nisam smorio