Želeo bi da dam jednu sugestiju ljudima sa foruma koji su odlučili da deo svog slobodnog vremena podele sa ostalima i utroše ga na prezentovanje objektiva.
U redu je što postavljate semplove objektiva to je ok, ali...
- ...uz njih bi bilo dobro da date što više informacija o prednostima a naročito o manama tih objektiva....kako ih najlakše izbeći i živeti sa njima. Vaša iskustva i preporuke...
- Ko ima mogućnost za poredjenje
ovo vs ono potkrepljeno primerima, to bi bilo sjajno.
- Takodje ni neke tehničke osobine i njihov značaj u praksi neće biti suvišan.
Treba imati na umu da ovde ima ljudi bitno različitog znanja i da čak i one opšte poznate stvari, ne znaju mnogi.
-! Kod postavljanja semplova, predlažem da to nije puki broj (boljih ili lošijih) fotki, već samo oni semplovi koji govore nešto važno o objektivu.
Npr: Bokeh, flare, Aberacije,distorzije,makro,oštrina i sl...u ostalom, setite se šta ste navikli da gledate na dobrim sajtovima po netu.
- Ne znam koliko je prostor problem, ali trudite se da ga što korisnije iskoristite nečim stvarno bitnim.
I ne zamerite na ovim sugestijama, jer pukih semplova ima i na frickr-u npr, dovoljno je ukucati samo naziv objektiva u lokalni pretraživač... nije to po meni glavna poenta.
Pošto vidim da su svi jako dobre volje i kad se već radi to što se radi, bilo bi dobro napraviti ovako jednu korisnu i upotrebljivu bazu objektiva od strane korisnika, i to na Srpskom
(Srpsko-Hrvatskom,Hrvatskom,Bosanskom, i sl.EX-YU jeziku svejedno...da se neko ne uvredi...), jer koliko ja znam... takve još nema.
Jedno je to čitati na belosvetskim jezicima a sasvim drugo na svom, znate...
Sa druge strane ako se to odradi valjano, ova mala baza će biti biti zapažena još dugo-dugo vremena i ako se bude dopunjavala novim staklima, biće stalno aktuelna i posećena.
Pa pošto će to čitati mnogi, dragi moji predlažem samo malo (za nijansu) više truda i strpljenja...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Čak možda ne bi bilo loše da Administrator odredi sistematiku po kojoj bi objektiv bio prezentovan od strane korisnika....(samo predlog,naravno).
Druga alternativa je ovaj dosadašnji "Free Stile", pa kako ispadne-ispadne....
Inače, i jedan i drugi način ima svoje prednosti i mane....Ja sam skloniji prvom, ali ok....po želji.