I dok na stranim faukltetima ljudi uče da:
- u potpunosti savlađuju veštinu rada sa savremenom DSLR-om
- kompletnu digitalnu obradu i fotomanipulaciju slike
- teorija boja, kolor menadžment i digitalna štampa
- studijska rasveta, rad sa blicevima
- idu u laboratoriji ili institut gde rade kliničku, naučnu, biomedicinsku i forenzičku fotografiju
- uče marketing, PR, otvaranje i vođenje fotografskog biznisa
Ove sitne, izborne ili podrazumevane predmete kao što su anatomija, istorija umetnosti, percepcija, a obrada videa, film, animacija,pisanje scenarija, teorija fotografije, modernizam, modna fotografija, šminka, itd da ni ne pominjemo. Kod nas se zahteva štafelaj, četkica i tempera da bi te uopšte primili. Koga bre oni zezaju? Na prvu godinu su stavili samo jedan premet direktno vezan za fotografiju, a ovamo su dali ukupno 32 ESPB za grafiku i crtanje. Na drugoj godini još gora situacija sa 40 ESPB za grafiku i slikanje. Vidim i da je za slikanje, grafiku i crtanje u toj godini predviđeno 20 časova nedeljno. Super. A šta rade na grafici, ček da vidimo?
"По савладаном програму студент је стекао основе да ликовна осећања усклади са техничко– технолошким условима, студент познаје технике ручне штампе (линорез, бакропис, акватинта), методе и поступке њиховог извођења и може самостално да изведе и отисне тираж оригиналне графике."
U, super, to me baš intenzivno zanima. Volim bakar.
"Продубљивање знања и проширивање искустава стечених у претходној години студија и подстицање у изражавању ликовне замисли, у циљу да студент оствари успешан креативан рад у техникама ручне штампе – линорез, бакропис, акватинта. На другој години студенти реализују још и задатке у новим техникама – линогравура и сува игла."
Ma daj! Pazi, sve ovo što je Rodić rekao apsolutno stoji, ali je za moj ukus stvarnosti ovo previše. Lično nemam ništa protiv dodatne edukacije i mislim da su ovo uglavnom stvari koje bi fotograf kao vizuelni umetnik mogao da zna ili da bude obavešten o njima. Problem je u tome što čovek koji završi ovakav fakultet u današnje vreme jednostavno nije fotograf.