Hvala i vama forumasima koji ste potpora nama fotografima iz BiH!
.Ovako....iskreno, svako od nas pozeli u pocetku da osim fotkanja cvijeca, ptica i ostale flore i faune isproba se i kao fotoreporter.U pocetku je sve lijepo, dok su mirni protesti....poslije kad to predje u veliku buku, lomljavu, uništavanje, psovanje obostrano....ne mozete ostati ravnodusni!Gledate da ipak uslikate sto blize jer kao sto neko rece najbolje slike za agenciju su izbliza, a opet strahujete da ne dobijete kamen u glavu, a poslije razmisljate i na fotoopremu.Bio sam u pocetku na raznim stranama, i medju protestantima i medju policijom, i iza policije, medjutim kad sam vidio da su jednom fotografu mom kolegi otimali aparat da mu razbiju....onda shvatite-vrag odnio salu, povlaci se.Sva sreca niko od fotografa nije teze prosao, dobili su neki po nosu, neki modrice imaju na glavi, ali su uspjeli zivi da se izvuku...Onda sam osjetio suzavac-ne mogu da dodjem do daha, policija se odavno povukla, ja uzimam daha i suze liju niz lice, protestanti objavili "Juriš"...To je trebalo dozivjeti, nekako ni sam ne znam kako ali uspijevam pobjeci prema policiji, oko mene tonu kamenja svih profila, od 2 cm do 30 cm....ne znam kako....(vjerovatno kao sto kazu ima Boga!), sam jedva uspio pobjeci za dlaku od protestanata, inace bi me pojeli za dorucak da su me uhvatili!Mislim, to se tako kaze, ja ovdje uopste necu da govorim ko je u pravu a ko nije, to nije moj posao, moj posao je samo da zabiljezim trenutne stvari na terenu, i nista vise!Iza kordona policije uspijevam doci nekako do daha, suze i dalje same liju nista ne vidim, neko mi je dao vode iz flasice da nakvasim maramicu, govore mi da maramicom ne trljam oci, samo da stavim preko nosa i usta....dolazim sebi, okrecem se i opet se priblizavam iza policije, opet napad, kamenje(i ne samo kamenje, nego i ostalih mekih i krutih stvari), prolaze warpom 5 pored moje glave....onda da skratim...preporuka ako jos neko misli fotkati proteste....iz licnog iskustva...uvijek gledajte alternativne izlaze gdje cete uspjeti pobjeci, jer ako vas zateknu u "ćorsokak"-iskreno-nahebali ste!I jos sam nesto naucio licno na svom primjeru....(a to sam procitao u knjizi Skot Kelbija!), da sto manji aparat imate da cete u takvim situacijama bolje proci, juce sam fotkao u pocetku sa kompaktom Canon G9, tek kad sam vidio da se stvari nece odvijati u tezu situaciju, izvukao sam dSLR....sa kompaktom ili nekim mobilnim niko vas nece dirati, jer skoro svi slikaju i onda i ne znaju da ste vi upravo fotoreporter, vec neki znatizeljnik...a evo fotke sa jucerasnjih mirnih protesta u Sarajevu, Turska fotoreporterka je nakon onog "Dana D" dosla sa šljemom za svaki slucaj.....pametno, pametno, znaci osim dobrih čizama treba u neizostavan rekvizit ubaciti i neku kacigu...
Malo sam oduzio, ali sam se koliko toliko drzao teme, mozda nekome i pomognu savjeti....hvala vam na preporuci za cuvanje!
....eh da, i ja sam mnogo sretniji kad fotografisem svadbe, rodjendane, i mature nego ovo....ali mora se od necega zivjeti...