Od ta dva - 40D.
500D ima nešto lošiji senzor, mada ne toliko lošiji koliko su ljudi preterivali kada je izašao 50D.
Sve ostalo, osim displeja, daleko je bolje na 40D.
Što se nekih predrasuda tiče (mutnije fotografije i tako to), to možeš slobodno da odbaciš. Svakim aparatom se mogu dobiti i oštre i mutne fotografije, zavisno od objektiva, ali i znanja onog ko ih je snimio. Ako se baziraš pretežno na low-end objektive (kit i tako to), sva je prilika da nećeš videti šta neko telo može. U tom smislu, mislim da nema potrebe da insistiraš na jednom ili drugom brendu, jer im osnovni kit objektivi koštaju isto, a jedino je 50-ica 1.8G duplo skuplja na Nikonu, ali to je zato što je fakat tek izašla. S druge strane imaš Nikonsku 35-icu 1.8G koja se kreće oko 200€ i izuzetno je staklo. Na Canonu imaš novi 40mm f/2.8 STM, koji košta slično kao i taj Nikon, a predstavlja jedno od najoštrijih stakala.
Poenta je da su najveće cenovne razlike u high-end klasi, poput dole pomenutih 17-40L, 24-105L, 70-200L itd. Od APS-C objektiva se ističe Canon 10-22, čiji Nikon pandan košta blesavih ~200+ evra više, potpuno neopravdano.
Ako je kupovina polovnih bitna stavka, onda je Canon i dalje u debeloj prednosti, mada kažem - to nije relevantno za jeftinije objektive.
I meni se čini da se lakše dolazi do dobrih canonovih nego do dobrih nikonovih objektiva.
Naročito to važi kada su u pitanju polovni .
Ne znam da li je to zato što kod nas C. ima na tržištu više pa im je cena zbog ponude niža ,ali i meni se čini da su povoljniji .
Nije to do našeg tržišta. Gde god pogledaš ponudu polovnih, videćeš da postoji tona high-end Canon objektiva u ponudi, za pristojne pare. Npr. 24-105L se u bilo kom trenutku može pazariti za 500-600€, dok Nikon 24-120 f4G ne možeš da nađeš ni baterijskom lampom, a da ne pominjem za koju se cenu valja, čak i ako nađeš. Canon 17-40L je još jedan primer. Pa 70-200 f4L i sijaset drugih stakala.
Vremenom se to može promeniti, ali zasad je Nikon još uvek u lošijem položaju kada je tržište polovnih u pitanju.
Pozdrav