Ja vec 7-8 (mozda i vise) godina koristim linux u 90% vremena. Onih 10% je win, jer na poslu imam win, i samo zbog toga ga koristim.
Koristio sam Ubuntu u pocetku (2-3 godine), pa nekoliko godina arch, a izmedju toga je bilo probavanje raznih, da bih se od prije 2 godine skrasio na OpenSuse-u. Probao sam ponovo Ubuntu prije jedno godinu-dvije, ali jednostavno, nije to to. Za moje pojmove linuxa, radio je prilicno sporo.
Za moje potrebe, dosta sam zadovoljniji nego sa win-om. Ali, ne koristim neki ekstra-mega-giga-super specijalizovani softver pa mi nije problem. LibreOffice, Gimp, VLC i sl. Za obradu fotografija, mislim da GIMP prosjecnom korisniku moze da bude i te kako dostojna zamjena za PS. Za RAW, imas ufraw plugin za gimp, mada ima i nekih drugih, mozda i mocnijih programa, ali je ovaj najjednostavniji.
Za pregled slika koristim gnome image viewer, koji (bez ikakvih dodatnih pluginova i cuda) moze da prikaze i exif podatke, i za osnovno pregledanje, ispunjava moje zahtjeve.
Problem je sto (i dalje) velike softverske kuce ne prave softver za linux. Adobe ima samo Reader za linux, ali od ostalih alatki, nema nista. Isto tako je i za obradu videa, 3d-a (doduse, za 3d imas Blender, koji je fenomenalan i bolji od vecine komercijalnih), itd...