Razumem ja to gledište ali nisu sindikati uspeli da odrade mnogo važnije stvari. A to pitanje cena važi za sve oblasti - eto ne bih dao žutu banku za garderobu u Srbiji, odemo do Segedina i prođeš drastično povoljnije a kod njih je PDV 27%. Nema logike.
Sa druge strane na poslu sam vezan za uvoz, radim kalkulacije, znam sve troškove i opet nisu tu velike marže kao što se misli. Činjenica je i da država stalno povećava namete, neke stvari se ne isplati ni raditi. I još jedan primer gde nema logike - pre nekog doba smo poredili cene transporta - sever Italije do NS košta oko 1200€ (pun šleper), sever Italije do Pešte 900€, pa ko je tu lud?
Sad skoro sam hteo da iskoristim akciju i da uzmem legalni Photoshop + Lightroom za 10$ mesečno i trt, ne važi za Evropu. Pomislio sam da negde grešim pa sam tražio odgovor po internetu i nađem odgovor - a zašto su hoteli i hrana skuplji u Evropi? Hm, znači i Amere muče ovi problemi. Kao da su se svi dogovorili na globalnom nivou. I stvarno, pogledaj cene automobila kod nas, pa poredi sa cenama u Evropi. A onda vidi taj isti auto za koliko se prodaje u Americi.
Jednostavno nema tu pameti, kome odgovara neka kupi kod nas, drugi nek donesu od preko, treći preko bare......
Treba shvatiti da smo mi u Srbiji selendra po prometu, da bi imao niže cene moraš imati velik obrt, a i Evropa ti je k'o varošica spram Amerike.
Sad sam se setio, pre par godina kad smo ostvarili prilično dobar promet u prodaji robe jedne nemačke firme, mi svi ponosni pa kad smo krenuli priču sa partnerima iz te firme, kažu Nemci, pa vi ste nama statistička greška. Te godine su oni ostvarili ukupan promet preko 110 miliona evra, a cela Srbija oko 200.000.