A ono sto sam spomenuo za obradu. Mislim da nema niti jednog clana ovde koji je okacio fotografiju bez apsolutno ikakve obrade, osim smanjivanja rezolucije zbog lakseg pregleda na forumu. Jedini koji okace bez obrade su pocetnici na forumu, koji su skoro postali clanovi i od skora se bave fotografijom. Tu i sebe svrstavam. Pod uticajem toga sam i ja poceo da obradjujem svoje. Slazem se, vecina njih izgleda neuporedivo bolje nakon obrade, ali, zar nije bolje nekad okaciti okako kako je izasla iz aparata?!
Drugo, neko je prije spomenuo, pa ga iznapadali, za fotografisanje u raw i jpeg. Meni je fotografija hobi (i to ne bas jeftin) i rijetko kada imam vremena da se posle ozbiljnije posvetim obradi. Iz tog razloga koristim jpeg. Kada hocu (i imam vremena) da dobijem neke drugacije rezultate, onda koristim raw. I slazem se da fotografisanje u raw formatu izvlaci sav potencijal i da se mogu dobiti kvalitetniji rezultati. Ali, to su vecinom puno manje razlike, uzimajuci u obzir vrijeme potrebno za izradu i obradu svake fotografije. Kada bih se bavio profesionalno time, jedini logican format je raw. Ali, za snimke sa ljetovanja, odmora, zabava i sl, iskreno, ne vidim nikakvu prednost. Znam da ce me sada mnogi napasti sto sam to izjavio, ali, to je moje misljenje. Kada bi se ista fotografija napravila u oba formata, i na kraju otprilike neki isti minimum obrade, i kada se smanji na 1000px, to je toliko neprimjetna razlika da bi trebalo lupom da se trazi...
Toliko od mene...