Ma pazi, računa se tu sve... pričamo mi tačno o consumer klasi, ali sam ja napomenuo neke ekstremne situacije koje se ipak mogu preslikati i na klasičan desktop. Gledam iz okruženja bliskog sebi - malo ko kupuje različite konfiguracije za različite poslove. U poslu sa bazama sam primetio da mnogi na istom desktopu igraju igre, drndaju net, rovare po PS-u i vode knjigovodstvo svoje firme. To je čudo jedno. Kad u takvu kombinaciju ubaciš i fotografiju, otprilike imaš ideju dokle to vodi. Zato i kažem - pričamo o consumer grade-SSD-ovima, ali sa osvrtom i na ove skuplje. Consumer drajvovi imaju x puta veće šanse da ranije riknu, pa je i s te strane po meni bezbednije koristiti ga za OS i aplikacije, jer ako to ode gde ne treba, najveća šteta je sam trošak. Ne i ono što je na disku. A vratiti podatke sa SSD-a je malo ozbiljniji problem čak i za specijalizovane servise, od kojih jedan imamo i kod nas. A problem je u tome što inicijator otkaza uopšte ne mora biti opterećenje na nekoj jakoj mašini. Ako konfiguracija ima relativno malo memorije i trči na x86 OS-u, swap može non-stop da drlja po disku i sasvim ga efikasno ubije za kraće vreme nego na nekoj bržoj mašini. Teoretski naravno. Praksa može, ali i ne mora da bude drugačija. Zavisi od mnogo faktora.
@MladenD
To je dobro pitanje. Većina proizvođača u svojim garantnim uslovima napominje izuzimanje iz Workstation uslova rada, pa ti sad budi pametan šta to podrazumeva. Ako bismo cepidlačili, to bi onda moglo da znači da se sa njihovim SSD-ovima može samo drndati net i igrati pasijans, jer termin "workstation" je za nekog i obična office mašina, a za nekog programerski kutak ili database klijent, grafička radna stanica itd. Klizav teren.
E sad, ako gledamo po slovu zakona, zabole mene stručno koji su njhovi uslovi, kada država propisuje VREMENSKI rok trajanja, a ne nekakav boga-pitaj. Doduše, slične krive-drine su na snazi i u auto-industriji. I oni uslovljavaju način korišćenja (čitaj: pređenu kilometražu) uslovima garancije, umesto da ona traje dve godine od kupovine. Nikad mi nije bilo jasno zašto se pojedinim branšama dozvoljava odstupanje od zakonom utvrđenih pravila. Ali eto, jednakost je rastegljiv pojam, kako je to primetio i Orvel svojevremeno.
Pozdrav