Ja samo da zapljunem onako sa strane... Iako je moj stav po pitanju mk3 od ranije poznat, VRLO se ne slažem sa nekim tvrdnjama. Konkretno:
Treće, ja mkIII ne bih uzeo nikada. Po meni taj aparat ne vredi ni blizu te pare koje se za njega traže jer konkurencija ima mnogo bolji aparat za manje novca. To je moje mišljenje shodno onome čime se bavim tj. šta radim s tim aparatom. Neko drugi misli drugačije pa onda kontam da će biti zadovoljan sa svojim izborom.
Iako si se u principu ogradio od prvobitno rečenog, ja mogu samo da kažem da mk3 nije vredEO (znači - prošlo vreme) tih para kada se pojavio, ali mu je sada cena sasvim pristojna. Što se tiče ovog "mnogo bolji aparat", tu sam sklon da pobijam preterivanja, jer mnogo bolji aparat od jednog mk3 ili D800 ne mogu biti ni 1Dx ili D4, a kamoli jedan prema drugom kada se međusobno uporede. Lične preferencije ne bi trebale biti u fokusu kada se drugima daje savet. Tabelarno gledano, D800 je nesumnjivo bolji za stock, ali niti svi rade isti tip stock fotki, niti sve zavisi samo od tela. Ipak se ovde ne porede MF-ovi i kompakti.
Jer, nekome npr. ništa ne znači taj senzor iz D800, ali bi mu jako značio mega-nenormalnodojajni AF kojim mk3 raspolaže, koji jednostavno i prosto rečeno, ima 100% pogodaka u bilo kojoj zamislivoj situaciji. Recimo da ništa slično nikad do sada nisam video. Ergonomija je takođe ubedljivo na strani mk3. Gledano sa suprotnog nišana, DR kojim raspolaže D800 je stvarno impresivan u svakom pogledu, i to je ogroman plus na njegovoj strani. Krop potencijal takođe. Boje baš i ne, ali to je pokretač konstatovao i sam.
Što se 24-105 vs 24-120 poređenja tiče, eh bre DuxX, pa čak se ni DxO ne slaže sa tvrdnjom da je 24-120 bolje staklo.
Kad je tema o Canon-u onda smo spremni (sasvim opravdano) mi C fanovi da opljujemo kako cenovnu, tako i neinventivnu politiku, mator senzor, sve novije modele, pa samim tim i mrak3. Tačnije salva nezadovoljstva je krenula od toga i gotovo svi su zavideli N fanovima na boom sa d800.
E kad dođe ovakva tema onda ipak preovlada emocija. Wtf?
Ne bih ti ja dao te pare za ono što mrak3 nudi! Daleko od toga da je to loš aparat, ali za te pare nikada
Suprotno opštem mišljenju koje je vladalo u doba premijere, senzor iz mk3 NIJE isti kao i onaj iz mk2. Tačnije, osim što im rezolucija počinje na "2", sve drugo je na njima različito.
I mk3 je za današnje pare više nego izuzetna mašina. Pitanje je samo da li nekome to treba. Ako ne treba, OK. Ako treba, isto OK. Svakom po želji. Ako mene lično neko pita, ja bih rado da vidim neki novi mk2, ali u bitno modernijem pakovanju, ali teško da me iko može ubediti da će sa bilo kojim (ali BUKVALNO bilo kojim) aparatom napraviti toliko bolje fotke nego sa mk3, da je to neuporedivo. Takvo nešto je teško postići čak i kada se porede neki entry-level i najbesniji FF, a kamoli kada su aparati u istoj ravni, kao što ova dva jesu.
BTW, i pored Nikonovog marljivog rada na unapređenju sistema poslednjih meseci, Canon kao sistem i dalje ima merljivu prednost kada su stakla u pitanju i to će tako ostati još neko vreme. Dovoljno je samo pročešljati oglase i uporediti koliko se vrhunskih stakala može dobiti za određenu cifru na jednom, a onda i na drugom sistemu. Razlika je drastična, u najmanju ruku.