Evo ovde je LightingRumors uradio
test sa videom, pa pogledajte.
Sto's tiče blica ja sam zasad vrlo zadovoljan. Blic je veliki i uopšte nije lagan. Kada se napuni baterijama i stavi na aparat ova naša entry level tela potpuno gube balans i oseća se nedostatak gripa. Što se tiče izrade nemam nikakve zamerke. Plastika je tvrda, nema nikakvog šuškanja unutrašnjih delova, sve deluje dobro spakovano i odaje utisak dugotrajnosti. Tip u video zamera što za rotaciju glave ne postoje automatske kočnice (koje treba pritisnuti kao na Canonu) već običan zglob. Kod mene se glava malo teže okreće nego kod njega, a kakva je konstrukcija samog zgloba i da li će vremenom popustiti ne znamo. Kada smo već kod funkcionalnih mana pominju se i sync priključak koji je 2,5 mm tipa i nedostatak eksternog napajanja.
Mogućnosti su široke. Možda je bolje reći da blic može da radi sve osim master moda. Da ne nabrajam sada sve, jer ima u specifikacijama, a ako nekoga zanima da li nešto konkretno može nek' pita pa ćemo probati. Meni lično nelogična stvar na blicevima je što dok LED lampica sija zeleno blic ne može da se koristi (to znači da se puni), dok je crvena lampica znak da je blic spreman za korišćenje. Čim prođe garantni rok ima da ga otvorim i zamenim diode
Ovih dana još uvek isprobavam da li rade sve funkcije blica - S1, S2, Multi, da li prihvata sve bežične komande iz menija fotoaparata preko 622 trigera, i zasad sve deluje savršeno. Jedno veče mi je zabagovao par puta tako da nisam mogao da ga isključim, već sam morao da vadim baterije. To se dogodilo dok sam pokušavao direktno na blicu da override-ujem komande koje dobija iz aparata a posle nekih 15 min blic se sam isključio i prikazao upozorenje za bateriju. Nakon toga nisam uspeo da reprodukujem takvo ponašanje tako da zasad pripisujem to praznim baterijama.
TTL dobro radi mada ga nisam testirao u nekim posebeni uslovima. Kompenzacija ekspozicije se podešava na blicu u koracima 1/3, dok 550D očitava na svom ekranu u 1/2, ali mi to ne deluje kao bitna stvar. Blic je dosta tih i jedva se čuje kako radi, čak je zoom glava glasnija od kondenzatora. Ako se blic ne koristi, na svakih 9 sekundi čuje se jedno kratko i dosta tiho
bzzz dok se održava pripravnost za slikanje, a posle nekih 10 minuta blic pada u stand-by mode.
Cena nije mala, čak je za razmišljanje da li da se uzme 430 EXII. Što se tiče YN, od TTL modela iz serije 5xx postoji nešto slabiji
500EX (koji takođe ima HSS), a ako neko ima telo sa pop-up masterom (650D, 60D, 7D, ...) može da razmisli i o
560EX modelu koji ima TTL ali samo u slave modu. Za ovaj prvi model, koji nije puno jeftiniji, kažu da se i ne isplati uzimati jer ako neko već insistira na HSS modu, onda treba ići na jači blic. O ovome drugom ne znam puno. Koliko sam shvatio 560 EX ima samo jedan kontakt na stopici pa se na aparatu može koristiti samo u M modu, dok van tela aparata prihvata komande C/N mastera. Dakle, ako uzmete tako nešto, i shvatite da imate problema sa optičkom vidljivošću, ne možete jednostavno da dodate par YN-622 i nastavite da radite po starom. Takođe postoji i
560 III koji u sebi ima integrisan RF risiver koji je kompatibilan sa jeftinim RF-602 i RF-603 trigerima. Kupite jedan triger i tri ovakav blica za $300 i imate zanimljiv strobist sistem ako ste u mogućnosti da ručno podešavate parametre svakog blica.
P.S. Pošto sam ispucao dosta informacija vrlo je moguće da ima i grešaka, pa ako neko provali nešto neka mi pošalje na PM da ispravim zarad budućih čitača.