Joj, meni nemoj da zahvaljuješ - ispadoh glup u društvu!
Elem, ja sam napravio zabunu zbog postojanja 600EX-RT i 600EX bliceva. Sve vreme sam bio potpuno ubeđen da RT ima samo radio, a običan EX samo optičku wireless komunikaciju. I nisam bio u pravu!!! (hvala Unique za hint; pogledah uputstvo sa Canon sajta i lepo piše koje su razlike - kako sam ja to pri put drugačije protumačio, ič mi nije jasno?
).
Dakle, Ti na svom blicu IPAK imaš i jedno i drugo! Jbt, zamalo da Te još ubedim da ga se rešiš, a dodatno sam bio uveren u svoju zabludu kada si rekao da Ti ne ide podešavanje u bežičnom modu. Jbt, aj završavajte šta imate pa da brišem temu, dok neko ne vidi!
Šalim se. Elem, onda je pristup potpuno drugačiji. Ili prebaci blic u manuelni mod, pa mu snagu kontroliši ručno, pošto je TTL uglavnom zbunjen u situacijama koje kombinuju velike kontraste (a crna odeća i beli zid svakako jesu veliki kontrasti), ili koristi kompenzaciju snage blica i pojačaj ga dok ne dobiješ ono što želiš. Ne pokušavaj da sačuvaš belu pozadinu od spaljivanja, jer je to ne moguće ako želiš da Ti subjekti budu normalno eksponirani! Ukoliko pak želiš da zid ima teksturu, a da modeli budu koliko-toliko dobro eksponirani, onda ih (u zavisnosti od mogućnosti) malo udalji od tog zida, čime bi izbegao i senke, a i spaljivanje, pri čemu bi mogao bolje da eksponiraš tamnije partije i izbegneš zapušenje crne. Blendu (koliko vidim) ne možeš više da otvaraš, jer je već na maksimumu, a i ne bi valjalo zbog dubinske oštrine.
Ako nemaš modifikatore, nabavi par tabli stiropora i postavi ih tako da budu okrenute pod nekih 45° u odnosu na subjekte (gledano u odnosu na osu objektiva), a blic uperi u jednu od njih. Eksperimentiši sa parametrima, pojačavaj smanjuj snagu blica dok ne dobiješ bolju eksponiranost, a onda možeš da probaš da koriguješ i distancu blica od modifikatora (kišobrana, stiropora itd) i tako doteruješ osvetljenost scene,
Pozdrav